Muis Jantje haken voor ouderen met dementie

Op Facebook kwam ik een alleraardigst intitiatief tegen. Er is een groep voor mensen die Jantje muizen haken en/of steunen. Deze Jantjes gaan naar mensen toe met Alzheimer / Dementie. Als je graag mee wilt haken verwijzen we je graag naar de Facebookpagina van deze groep. Daar staan de eisen en de patronen vermeld.

Het ontstaan van een “Jantje”

Steun mij als het donker is
wees er voor mij als ik me alleen voel

De oma van de bedenker had alzheimer. Lees hieronder haar verhaal,
Langzaam zagen we haar achteruit gaan. Het verlies van oma. Ze veranderde van een koninginnevrouw naar een brokje wanhoop, zoals opa haar noemde. Naast alzheimer had oma ook parkinson. Haar ene hand wat steeds fragieler werd trilde enorm. Ik haakte voor haar een muisje met meerdere staartjes. Ze snapte niet veel meer van de dingen om haar heen. Maar het muisje bekeek ze iedere keer. Ze pakte het op, mompelde wat en legde het dan weer voorzichtig neer op de tafel. Bang dat het muisje zou breken.

Totdat het moment kwam dat ze haar laatste dagen leefde. Ze lag op bed. Haar handen gespannen onder haar kin op de borst. Het handje van de parkinson verkrampte en trilde. Het muisje hebben we in die hand gedaan en krampachtig hield ze deze vast. Het trillen stopte. Met haar andere hand pakte ze de staartjes en streek langzaam hiermee over haar mond.

Het gaf haar rust. Het niet alleen zijn. Het muisje was haar troost in haar laatste momenten.

muis jantje

Om ook andere mensen met alzheimer/dementie en/of parkinson een troost te geven met een “Jantje” heb ik een patroon uitgeschreven. De bedoeling van dit is als volgt. De “Jantjes” mogen alleen volgens mijn geschreven handleiding en patroon en materialen gemaakt worden. Deze mogen niet voor verkoop gemaakt worden. Dezen worden door vrijwilligers gehaakt en weggeven aan bovengenoemde mensen. De “Jantjes” worden van 100% zuiver katoen gehaakt, gevuld met panty met binnenvulling zodat deze ook veilig is als mensen het in hun mond zouden doen. De “Jantje” is te wassen op 60 graden. Niet in de droger.

Info voor de mensen die ook graag een Jantje willen hebben of maken;

Ben je enthousiast geworden na het zien van de foto’s en het verhaal achter de Jantje dan mag je natuurlijk mee haken. Ze zijn druk bezig om meerdere tehuizen aan het project aan te sluiten. Deze tehuizen delen zelf de Jantjes uit aan mensen die binnen deze doelgroep vallen. Voor deze tehuizen hebben ze altijd nog Jantjes nodig. Wil je hier voor mee haken laat het me dan weten.

Heb je zelf een familielid die binnen deze doelgroep valt en je kan haken. laat het dan ook weten, dan stuur ze je het eigen gemaakte patroon. Deze mag je voor het familielid maken als je aan het patroon en de eisen houd.

Heb je zelf een familielid die binnen deze doelgroep valt en je kan niet haken of als het tehuis waar je familielid woont nog niet is aangesloten , laat het dan even weten. Meer info via Facebook of stuur een mail door hier te klikken

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top