MS patient start online petitie voor stamcel therapie in Nederland.

op de beenNederland telt ongeveer 17.000 MS patiënten. Wereldwijd zijn dit er 2,5 miljoen. Deze ziekte sloopt levens. Bij multiple sclerose breekt je zenuwstelsel langzaam af. Daardoor kunnen allerlei fysieke problemen ontstaan, bijvoorbeeld met zien, voelen of lopen. Je hele leven is ineens onzeker, je krijgt levenslang met de garantie dat het slechter wordt. Maar er is nu gelukkig wel een doorbraak: HSCT stamcel therapie. Echter anders dan in landen als Amerika, Zweden en Engeland, is deze behandeling in Nederland niet mogelijk. Als je er al voor in aanmerking komt( helaas is dat bij 10% van de gevallen maar het geval) moet je zelf een ton ophoesten. De zorg verzekering vergoedt namelijk helemaal niks!

Al een tijdje volgde de 32 jarige MS patiënt Boaz de resultaten van de behandeling HSCT stamceltherapie, die regelt dat je immuunsysteem wordt gereset. Die behandeling remt MS dus niet af, zoals in Nederland mogelijk is met medicijnen, maar zorgt ervoor dat de ziekte uit je lijf verdwijnt.

Dankzij een optreden in RTL Late Night en de crowdfundingactie die daarop volgde, sprokkelde de jonge MS-patiënt in een week tijd het volledige bedrag bij elkaar. Afgelopen februari vertrok Boaz naar een ziekenhuis in het Zweedse Uppsala.

In het ziekenhuis kreeg hij eerst chemotherapie, zodat zijn immuunsysteem werd onderdrukt. Daarna kweekten artsen extra stamcellen uit zijn beenmerg, zo’n tien miljoen in totaal. Die kreeg hij in quarantaine toegediend. Want zonder werkend afweersysteem kan de kleinste ziektekiem al levensbedreigend zijn.

Twee weken lang maakte zijn lichaam zelf een nieuw immuunsysteem aan, verschoond van foute cellen door MS. “Ik kwam met een rolstoel het ziekenhuis in en ging er na een maand lopend weer uit”, vertelt Boaz. “Tien passen, maar toch.”

Hij hoopt nu dat de behandeling naar Nederland komt, zodat meer mensen geholpen kunnen worden. “Ik had het geluk dat ik slim genoeg ben om medische onderzoeken in te duiken en met mijn kop op tv te komen. Heel veel mensen hebben die mogelijkheid niet, een ton is gewoon veel geld.”

Reden voor Boaz om een online petitie te starten.  Hij wil voor elkaar boksen dat minister Schippers de behandeling invoert vóór 2024 – het jaar waarin alle resultaten van het onderzoek pas officieel bekend zijn. Boaz: “Nederland doet al aan stamceltherapie, alleen nog niet voor MS-patiënten, maar het kan dus al wel.”

Er hebben inmiddels rond de 600 mensen getekend maar het uiteindelijke doel is 40.000 handtekeningen. Er moeten dus nog wel wat handtekeningen bij. Als je dus nog niet getekend hebt, wil je dat via deze link dan nog alsnog doen? Zorg ervoor dat deze behandeling ook in Nederland mogelijk is. Maak het bespreekbaar en teken deze petitie. Het kost slechts 2 minuten van je tijd!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top