Mondkapjes? We regelen het zelf wel!

Wanneer komen er mondkapjes beschikbaar voor mantelzorgers? Dit is  nog steeds één van de meest gestelde vragen die we binnenkrijgen via mail en hulplijnen. Alle hoop was gevestigd op de uitbreiding van de richtlijnen rond de beschermingsmiddelen. En de richtlijn kwam. Hieruit kunnen we maar één conclusie trekken: we regelen het zelf wel!

Alleen met besmetting

De richtlijn laat zien dat beschermingsmateriaal voor mantelzorgers alleen bestemd is voor mantelzorgers die zorgen voor iemand die besmet is. Ook hard nodig natuurlijk, maar dat is niet waarop we hoopten. Dat betekent dat we nog steeds onbeschermd van dichtbij blijven zorgen voor onze dierbaren. Met alle risico’s van dien. En hier zit gelijk onze grootste angst. De angst om iemand te besmetten.

Preventief

We zien dus dat alle maatregelen zich vooral richten op situaties waar besmetting al aanwezig is. En dat is nou juist datgene wat we willen voorkomen. We stellen alles in het werk om zo goed mogelijk te zorgen. Hierbij is het net zo belangrijk om preventief te beschermen. Voorkomen is beter dan genezen. Maar helaas zijn de richtlijnen daar niet voor bedoeld.

Hulptroepen

Maar daar laten we het niet bij zitten. We hebben gebeld met Sywert van Lienden. Hij is één van de initiatiefnemers van Hulptroepen.nu. Gezamenlijk halen Coolblue, KLM, Randstad en Flexport mondkapjes naar Nederland zonder winstoogmerk. Een geweldig initiatief dat de afgelopen weken al heeft gezorgd voor de vele broodnodige mondkapjes in de thuiszorg, wijkverpleging en in de verpleeghuizen.

Bestellen mondkapjes

En we hebben goed nieuws voor mantelzorgers en vrijwilligers die voor iemand zorgen! De mondkapjes zijn nu ook voor ons tegen de huidige kostprijs beschikbaar en voldoen aan alle gestelde normen en kwaliteitseisen. Op de site van hulptroepen.nu kun je direct een bestelling doen vanaf 100 stuks. Ze leveren binnen 48 uur aan huis zonder bezorgkosten. En belangrijk om te weten: vanaf 25 mei zal de btw vervallen. Dat scheelt straks toch 21%.

Oproep gemeenten

Helaas moeten we het wel uit eigen zak betalen. Zoals zoveel bijkomende zorgkosten. Omdat we weten dat veel mantelzorgers het financieel niet breed hebben, doen we hierbij ook een oproep aan alle gemeenten in Nederland:
Stel alle mantelzorgers in Nederland in staat om zichzelf en hun dierbaren preventief te beschermen en doe een financiële handreiking naar hen die dat zelf niet kunnen bekostigen.

Zie het maar als een extra mantelzorgcompliment in deze zware zorgtijden waarbij veel op de schouders van mantelzorgers terechtkomt. Het geld moet geen probleem zijn omdat gereserveerd geld bij de gemeenten niet geheel is uitgegeven door het verminderen van de ondersteuning aan mantelzorgers. Een echte win-win situatie lijkt ons.

Dat zou toch mooi zijn, als we echt de ondersteuning en bescherming krijgen die we willen en nu zo hard nodig hebben?

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top