Moeten mantelzorgers nou ook al verpleeghuizen te hulp schieten?

Verpleeghuis Nijenstede in Amersfoort heeft vorige week op een avond mantelzorgers van dementerende ouderen en enkele vrijwilligers moeten oproepen om bij te springen. Nijenstede kampte op dat moment namelijk met een acuut personeelstekort.

Een medewerkster van het verpleegtehuis plaatste zaterdagochtend een interne oproep, waarin mantelzorgers en vrijwilligers werden opgeroepen het avondeten te komen bereiden en de huiskamer te bemannen. Waarderen medewerkster echter nooit rekening mee heeft gehouden, was dat een onbekende het verzoek naar buiten bracht op social media. En dan kan het snel gaan ondervonden ze in Nijenstede. In de loop van de dag meldden zich namelijk meer dan voldoende gegadigden om de nood te lenigen.

De directie schrijft in een verklaring dat ze de gang van zaken zeer betreurt, maar dat er sprake was van overmacht. De afdeling Woongaard West Nijenstede kampt – net als zoveel verpleeginstellingen –  met een aantal langdurig zieken, zwangerschapsverloven en heeft een vacatures open staan, die ze niet krijgt ingevuld door krapte op de arbeidsmarkt voor verpleegkundigen en verzorgenden. Op het moment dat zich zaterdagochtend nog een werknemer ziek meldde en het uitzendbureau geen oproepkracht kon leveren, ontstond een acuut probleem, aldus de directie.

Reaguurders op de website GeenStijl.nl spraken schande van de situatie in de vleugel voor dementerenden. De directie trekt zich de kritiek niet aan. Het inschakelen van familieleden bij de hulp aan bewoners in de langdurige zorg is niet uniek en past bij de omslag die landelijk gaande is in de sector, is de (in mijn ogen ietwat vreemde) uitleg. Je kunt mantelzorgers veel toevertrouwen maar toch niet vervangen voor personen die daar jaren voor hebben doorgeleerd?  De dag erna beschikte Nijenstede gelukkig wel weer over voldoende personeel.

bron: AD.nl

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top