Moet ik dit nu doen? Deze vraag helpt me.

We kennen allemaal de situatie dat we vol zitten en er te veel op ons bordje ligt. En dan wordt er toch weer een beroep gedaan op extra tijd en energie. Dan is het tijd om prioriteiten te stellen, grenzen aan te geven en niet te snel mee te gaan in de urgentie van een ander. Maar hoe moeilijk is dat? Tegenwoordig neem ik even de tijd om mezelf de vraag te stellen: moet ik dit nu doen?

Deze vraag laat me even stilstaan om het verzoek te onderzoeken. Na al die jaren mantelzorg spring ik namelijk heel snel in de actiemodus en ga direct aan de slag. Want ja, het kan maar alvast gebeurd zijn. Maar steeds vaker voel ik dat er een grens zit aan mijn mogelijkheden en dat niet alle problemen van mij zijn.

De kunst is dus om jezelf deze vraag te stellen. Leg hierbij steeds de klemtoon op het dikgedrukte woord. De antwoorden komen dan vanzelf.

  • Moet ik dit nu doen?

Is dit echt iets wat moet? Van wie moet het en waarom? Is het noodzakelijk en belangrijk?

  • Moet ik dit nu doen?

Ben ik echt de enige die dit kan doen? Is er niemand anders?

  • Moet ik dit nu doen?

Is deze handeling echt noodzakelijk? Of zijn er alternatieven?

  • Moet ik dit nu doen?

Is het echt zo dringend dat het direct op dit moment moet? Kan het ook later?

  • Moet ik dit nu doen?

Is het zelf gaan doen de oplossing van de vraag of het probleem? Is het effectief?

Eén simpele vraag. Meer heb je soms niet nodig. Kom dus niet gelijk in actie, maar neem even de tijd om te kijken wat de beste aanpak is. Het geeft je soms net dat beetje ruimte en grip op de situatie. En als jij inderdaad degene bent die het nu moet doen, dan is het tijd voor actie. Deze vraag helpt mij. Ik hoop dat het jou ook een beetje helpt!

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top