skip to Main Content
Misverstand Over Dementie

Misverstand over dementie

Er bestaat bij velen een misverstand over mensen met Dementie, merk ik wel eens.
Ik hoor vaak zeggen: “Ach, als je het toch allemaal niet meer weet, wat maakt het dan nog uit?”.
En dat is meteen mijn punt. Dementie zorgt er niet voor, dat je van het ene moment op het andere in een soort roes komt van geen bewustzijn en zorgeloosheid.
Het is een sluipend proces, waar de pati毛nten en de omstanders in het begin geen weet van hebben. (“Ja, mama wordt nu toch wel een beetje vergeetachtig.”)
Dementie zorgt ervoor, dat je cognitieve vaardigheden (kennis) en waarneming langzaamaan verminderen. Dat kan jaren duren. Al die tijd is de pati毛nt geen zombie.
Waanvoorstellingen zorgen ervoor, dat dementerenden zaken en mensen zien, die er niet zijn en veroorzaken grote angst. Die hallucinaties zijn per definitie niet echt, maar die angsten zijn dat wel degelijk w茅l.
Ooit maakte je moeder je zindelijk en daar staan we verder nooit meer bij stil. Maar dementerenden voelen vaak niet meer, dat ze “moeten” en liggen soms uren in hun eigen vuil. Ook daar worden zij dan weer verdrietig en angstig van.
Sowieso is het totaal afhankelijk zijn van anderen vernederend en ook dat maakt patienten bang. Je leven lang was je dat niet gewend.
Van al deze zaken kan een dementerende zich terdege bewust zijn. En dat wellicht jarenlang.
Denk nooit, dat dement zijn een soort ontsnapping is aan het harde Aardse bestaan. Integendeel. Er komt een nog hardere werkelijkheid voor in de plaats.
Dat we dat verkeerde beeld hebben, heeft zeker met de media te maken. Die tonen niet onze zieke medemensen in hun erbarmelijke bestaan, maar laten ons vaak fris gewassen, beetje duttende bejaarden zien, die zich er kennelijk bij neergelegd hebben, dat hun leven voorbij is. Dat is niet de gangbare praktijk dus.
Mensonterende toestanden bestaan nog steeds, niet in de laatste plaats veroorzaakt door alle bezuinigingen in de Zorg. Maar ook de confessionele partijen doen een flinke duit in het zakje. Met de hand op de bijbel worden niet de meest mensvriendelijke wetten gemaakt.
Vergeet ook niet, hoeveel impact Dementie heeft op Mantelzorgers, die hun dierbaren geleidelijk aan zien verpauperen.
Laat niemand Dementie onderschatten, laat staan verheerlijken.
Dit is een zwaar verhaal, maar een ieder van ons kan er mee te maken krijgen, dus ik MOEST dit even kwijt.
Prettige dag, in alle geluk en gezondheid 馃檪
Willem.
Avatar

Willem Kroon

Ik ben Willem Kroon. Sinds een tijdje schrijf ik blogs. Ze komen als bij toverslag in mijn hoofd en dan m贸eten ze er uit.

Het aftakelingsproces van mijn goede ouders heeft mij ontzettend aangegrepen. Inmiddels zijn zij er niet meer, maar ik ben er nog dagelijks mee bezig. De zorg voor mensen, waar je ontzettend veel van houdt, wordt steeds moeilijker in Nederland. Laten we elkaar bewust maken van het feit, dat Mantelzorg zeer belangrijk is, maar niet afgedwongen kan worden. Het moet gewoon uit je hart komen. De overheid kan en moet ons daar alleen maar bij helpen.

Die overheid, dat zijn wij zelf. Er m贸et geld genoeg beschikbaar zijn voor de Zorg, 贸ns geld, voor 贸nze dierbaren, voor onszelf.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X