Ministeries betalen liever dwangsom dan openheid van zaken te geven

Heb je het gevolgd in het nieuws? Het ministerie van Volksgezondheid betaald liever dwangsom dan openheid van zaken te geven over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Een ministerie dat uitspraken van een rechter negeert en belastingcenten inzet om maar vooral geen openheid van zaken te hoeven geven. Ik word hier echt heel zuur van. Jij niet? Want de onverholen minachting die hieruit spreekt richting de bevolking en de rechterlijke macht, waar eindigt dit?

Wat is er nou precies gebeurd aan het begin van de coronacrisis? Hoe erg kan het zijn dat je daar geen openheid over wil geven? Iedereen weet toch dat er een groot tekort aan mondkapjeswas en dat er ad hoc beslissingen genomen dienden te worden? Het ging om leven of dood. Elk weldenkend mens weet dat in nood niet altijd de meest logische en verstandigste besluiten genomen worden. Nood breekt nu eenmaal wetten. Waarom dan niet eerlijk toegeven dat bepaalde besluiten niet handig waren? Waarom wil het kabinet koste wat kost informatie over de Covidcrisis zo lang mogelijk onder de pet houden? Wie houdt wie uit de windt en waarom?

Ministeries blijken wel vaker dwangsommen te betalen n.a.v. wob-verzoeken. Dat de regering liever boetes betaald, dan te vertellen welke deal er met bijvoorbeeld Sywert gesloten werd, is op z’n minst verhelderend. Al was het maar dat we nu weten dat behalve de doofpot er ook een pot is waaruit dwangsommen betaald kunnen worden. En dat ‘wobben’ voor sommigen zelfs lucratief kan zijn. Of eigenlijk moet ik zeggen ‘woo-en’ want de wet is vorig jaar aangepast.

Het doel van de woo-wet is om de burger in de gelegenheid te stellen de bestuurlijke besluitvormingsprocessen in het heden en verleden te doorzien. Ik heb nog wel een paar vragen waar ik antwoord op zou willen ontvangen:

Coronabonussen

Was het niet het ministerie van VWS die coronabonussen uitbetaalde aan professionele zorgers, supermarktpersoneel en ambtenaren? Terecht natuurlijk maar waarom kregen mantelzorgers niets? Mantelzorgers zijn in deze coronacrisis essentieel gebleken in de zorg voor miljoenen zorgvragers die Langer Thuis moeten wonen. Ook mantelzorgers hebben in deze crisis voortdurend aan moeten staan, zijn zwaar overbelast en hebben onmenselijk veel daadkracht moeten leveren. Onbetaald en onbeschermd. Wat zijn mantelzorgers minder dan professionele zorgers, supermarktpersoneel en ambtenaren? Waarom kregen mantelzorgers eigenlijk geen waardering in de vorm van een coronabonus of mantelzorgvergoeding?

Mondkapjes voor mantelzorgers

Waarom werden mantelzorgers niet van meet af aan meegenomen in de distributie van PBM? Mantelzorgers konden zich in de eerste lockdown aan alle maatregelen houden, behalve de 1,5 meter afstand regel. Met alle risico’s van dien. Toch konden zij pas vanaf november 2021 per maand 100 gratis mondkapjes aanvragen. Waarom nam het ministerie van VWS (het ministerie van ons aller gezondheid!) in godsnaam zo’n groot risico met mantelzorgers en hun kwetsbare dierbaren? Mantelzorgers leveren met elkaar toch een behoorlijke bijdrage aan de schatkist. Met elkaar zijn wij goed voor 22 miljard, realiseert men zich dat? En in ruil voor? Niks, nada, noppes!

Inhumane en schijnveilige lockdown verpleeginstellingen

Ondanks het maatschappelijke begrip voor de maatregel van de lockdown van verpleeginstellingen waar kwetsbare mensen wonen, kregen wij onnoemlijk veel signalen dat er steeds meer uitbraken van Covid-19 in de instellingen voorkwamen. Dus ook zonder mantelzorgers! Niet zo vreemd als je bedenkt dat deze zorginstellingen lange tijd niet onder de maatregel van beschermende middelen voor personeel vielen. Waarom werden mantelzorgers /familieleden tijdens de gehele eerste lockdown en ook daarna geweerd in verpleeghuizen en zorginstellingen en mochten zij hun eenzame en wegkwijnende dierbaren niet meer bezoeken? Die beslissing was ronduit inhumaan en schijnveilig!

Signalen mantelzorgers

Om de stem van de mantelzorgers goed te laten horen, zijn wij bij aanvang van de lockdown een samenwerking met het ministerie van VWS aangegaan om al onze signalen te bundelen en de minister te voorzien van zoveel mogelijk input over en van mantelzorgers tijdens de Coronacrisis. Duizenden signalen werden hun kant opgestuurd. Ondanks dat kwam er weinig tot geen verandering in de schrijnende situatie van onze lotgenoten. Wat is er nou precies met die signalen gedaan? Werden onze signalen eigenlijk wel meegenomen in beleid?

Ik weet niet hoe jij erin staat maar ik vind dat mantelzorgers gewoon recht hebben op antwoorden op deze vragen. Wat als wij met elkaar het ministerie nou eens gaan bestoken met woo-of wob-verzoeken? En besef: je doet het niet helemaal voor niets. Als het namelijk geen antwoorden oplevert dan op z’n minst een paar centen. Ministeries betalen liever dwangsommen dan openheid van zaken te geven, remember? Te bizar maar waar!

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top