skip to Main Content

Minister: ‘Maak maar een opname bij de dokter’ #opinie

Foto: De Telegraaf, Bart Maat
Foto: De Telegraaf, Bart Maat

Het maken van een geluidsopname van een gesprek met een arts – om dat thuis nog eens af te luisteren – is toegestaan en kan de patiënt helpen om zijn gedachten op een rij te zetten en beslissingen te nemen.

Dat schreef minister Edith Schippers (VWS) op 10 maart in een brief aan de Tweede Kamer. Schippers: ‘Voor goede zorg is het cruciaal dat arts en patiënt het eens zijn over de te volgen behandeling, zij moeten dat samen beslissen. Het is belangrijk dat de patiënt ook vragen kan stellen, dat een arts daar ruimte voor biedt en de tijd neemt om vragen te beantwoorden.’

Wel eerst toestemming vragen
Volgens Schippers vergeten patiënten vaak een groot deel van de informatie die zijn arts geeft. Dat geldt zeker als een gesprek emotioneel beladen is. Het is daarom een goed idee als patiënten een gesprek opnemen. Hierbij geldt wel een aantal regels. Zo mag de opname alleen voor eigen gebruik zijn en niet verspreid worden. In de goede verhouding tussen arts en patiënt past het natuurlijk om toestemming te vragen voor een geluidsopname hoewel dat niet verplicht is. Als de arts niet wil dat het gesprek wordt opgenomen, dan is hij wel verplicht de informatie desgevraagd schriftelijk mee te geven. De minister komt met de brief naar aanleiding van een debat over een burgerinitiatief voor een schriftelijke informatieplicht van artsen.

Mantelzorgelijk OpinieBarbara: Misschien is dit niet zo naar bedoeld als het op mij overkomt. Maar als ik zulke berichten lees, krijg ik kippenvel. Wil de overheid dat ik eerst een opleiding tot notulist ga volgen? Ik krijg hier het gevoel van dat arts en minister bedoelen: “Beste hysterische patiënt, neemt u dit slechtnieuws-gesprek maar even op, hier is het knopje van de telefoon – dan hoeven wij het maar één keer te vertellen en niet nogmaals uit te leggen.” Voor mij klinkt dit niet naar extra service maar naar een mengeling van betutteling én bezuiniging in één. 

Gelukkig heb ik van meerdere artsen gehoord dat zij met liefde niet één, maar meerdere keren aan een patiënt willen uitleggen wat de bedoeling is – zowel bij diagnose als behandelingsplannen. En mag ik nog een tip uit eigen ervaring geven? Neem in plaats van een opname-apparaat een dierbare mee. De rol van een mantelzorger is in zulke gesprekken vaak enorm belangrijk: vier oren horen meer dan twee. En vaak stel je samen meer en betere vragen dan in je eentje.

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X