Mind: het dieet dat het risico op Alzheimer's kan halveren

Aan het begin van een nieuw jaar verschijnen er altijd berichten over bestaande en nieuwe diëten, omdat veel mensen hun goede voornemens in de praktijk willen brengen.

Samen met het Sirt Food dieet, een dieet op basis van wijn en chocolade, en het controversiële Ketogeen dieet, waarbij er geen koolhydraten in de spieren worden opgeslagen, lijkt het Mind dieet in 2016 erg populair te worden.

Het MIND dieet (Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay) is een dieet waarmee een hoge bloeddruk verlaagd kan worden. Belangrijker echter, is dat uit onderzoek van Rush universiteit in Chicago blijkt, dat mensen die het dieet nauwgezet volgen maar liefst 53% minder kans lopen om Alzheimer’s te ontwikkelen. Zelfs voor mensen die het dieet niet zo strikt nemen en alleen de grote lijnen volgen, verlaagt het de kans op de ziekte met 35%.

Met het Mind dieet eet je elke dag minstens drie porties volkorengranen, een salade en één andere groente. Ook drink je een glas wijn.
Je mag elke dag noten eten als snack, en om de dag eet je bonen.
Kip en bessen worden twee keer per week genuttigd, en één keer per week staat er vis op het menu. Sommige voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten en verzadigde vetten, moeten vermeden worden. Je mag maximaal één eetlepel boter per dag en slechts één portie gefrituurd voedsel of fastfood per week.

Dokter Martha Clare Morris, werkzaam als epidemioloog voor Rush universiteit, zei in 2015, toen de resultaten van het onderzoek openbaar werden gemaakt: “Bessen, bosbessen in het bijzonder, beschermen de hersenen tegen oxidatieve stress, vrije radicalen en kunnen de kans op geheugenaandoeningen reduceren. Ook aardbeien hebben bewezen een positieve invloed op cognitieve functies te hebben.”

Om hun theorie te testen, rekruteerde het onderzoeksteam 923 vrijwilligers en controleerde wat zij aten. De deelnemers kregen vervolgens punten als ze “Mind” voedsel aten.
De onderzoekers ontdekten dat hoe langer iemand het Mind dieet volgt, hoe lager zijn kans om Alzheimer’s te ontwikkelen.

Dokter Clare Walton, onderzoeksleider bij de Alzheimer’s Society, die overigens niets met het onderzoek te maken had, bevestigt dat bewezen is dat het Mediterraanse dieet de kans op Alzheimer’s kan verminderen. “We weten echter niet welke ingrediënten van dit dieet het belangrijkst zijn. Het kan de verhoogde inname van vette vis, noten en groentes zijn of juist het minder eten van rood vlees en zuivelproducten. Het zou zelfs het glas wijn kunnen zijn, of een combinatie van dit alles.
Naast gezond eten moeten mensen zeker ook proberen om fysiek en geestelijk actief te blijven en te stoppen met roken om hun kans op dementie te verlagen.”

Hoewel de levensstijl, de leeftijd, omgeving en de genetische aanleg ook factoren zijn waar rekening mee gehouden moet worden, is er duidelijk aangetoond dat je dieet een erg belangrijke rol speelt in het ontwikkelen en mogelijk voorkomen van de ziekte.

Bron: www.independent.co.uk

Geschreven door Kashmira Gander, vertaald door Mariette Otten McGovern.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top