Mijn Ma, kroniek van Hugo Borst op de planken

IMG_7986Met zijn kroniek Mijn Ma, waarin Hugo Borst wekelijks in AD Magazine zijn ervaringen als mantelzorger van zijn demente moeder noteert, heeft hij zich een groot, trouw en bovenal geheel nieuw publiek verworven.

Borst, vooral bekend als de wat narrige, tegendraadse en dikwijls onthutsend oprechte sportjournalist, spreekt met zijn notities tot de harten van mensen die worden verpleegd, hun naaste familie en, niet in de laatste plaats, tot de zorgverleners.

In boekvorm zijn de gebundelde verhalen over de liefhebbende, zorgzame en evenzeer vertwijfelde zoon en zijn hulpbehoevende moeder eveneens een succes. Dat heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen, dat er nu ook een theaterversie van Ma komt.

Productiehuis Solo Stories, dat eerder de voorstelling LEEF! uitbracht, gebaseerd op het gelijknamige boek van Laura Maaskant over haar gevecht tegen kanker, is momenteel in onderhandeling met een acteur die de rol van Hugo Borst zou kunnen spelen. Het solotoneelstuk beleeft in het seizoen 2017/2018 zijn première.
Hugo Borst is naar eigen zeggen vooral ‘vereerd’ met het initiatief. ,,Ik heb me wel voorgenomen me niet met de bewerking van mijn tekst tot theatervoorstelling te bemoeien. Dat is me afgeraden door mensen wier boek bijvoorbeeld is verfilmd. Je moet het loslaten, zeiden ze.”

Borst heeft geen moment overwogen zichzelf voor de rol te kandideren. ,,Ten eerste ben ik geen acteur. Bovendien kan ik geen tekst onthouden. In 2001 moest ik in de voorloper van Studio Voetbal wekelijks een zelfgeschreven column uit mijn hoofd leren. Dat werd een drama. Ik weet nog dat ik een keer 27 takes nodig had. Uiteindelijk is besloten dat ik gewoon maar aan tafel moest meepraten. Daar ligt kennelijk mijn kracht.”

In de ruim drie jaar dat hij en zijn vrouw, samen met zijn broer Laurens en diens echtgenote, hun (schoon)moeder bijstaan, is Hugo Borst compleet anders tegen de verpleegzorg in Nederland gaan aankijken. En die aanblik is bepaald geen prettige, zegt hij.

,,Ik geef vaak lezingen over dit thema. In Alzheimercafés, in bibliotheken. Een derde van de bezoekers is mantelzorger, een derde werkt in de zorg en een derde is geïnteresseerd luisteraar. De zaal en ik zijn het steevast over één ding eens: de verpleegzorg in ons land moet ingrijpend veranderen.”

bron:AD.nl

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top