skip to Main Content

‘Mijn gemeente zegt dat ik geen pgb meer kan aanvragen, wat kan ik doen?’

w235h216_per_saldoDuizenden Mantelzorgers krijgen er dit jaar mee te maken: een afwijzing op pgb-gebied. Op de website van Per Saldo vonden we deze bijzonder nuttige informatie: Wilt u een pgb aanvragen bij de gemeente? Uw gemeente is dan verplicht om onderzoek te doen en mag niet bij voorbaat uw aanvraag afwijzen. Doet de gemeente dit toch, dan kunt u melding maken bij het Meldpunt Juiste Loket.

Om een in aanmerking te komen voor een pgb voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet moet u zich melden bij de gemeente. Dat kan via de telefoon, aan het loket, of  via de mail.  De gemeente is dan verplicht om een onderzoek te doen. De gemeente mag niet voorafgaand aan een gesprek zeggen dat een pgb niet mogelijk is, u moet alleen wel motiveren waarom u een pgb wenst (Wmo) of bij de Jeugdwet een waarom zorg in natura niet passend is.  Dit is wettelijk vastgelegd in de Wmo en de Jeugdwet. Vraag dus altijd om een gesprek met de gemeente. Dit wordt ook wel het Keukentafelgesprek of het Onderzoek genoemd.

pgbalarmWat als gemeente blijft zeggen dat pgb niet mogelijk is?

Indien de medewerker van de gemeente aangeeft dat een pgb niet mogelijk is, noteer dan de naam van de medewerker die dit zegt en waar en wanneer dit is gezegd. Als de gemeente blijft weigeren, kun u dit melden bij het Meldpunt Juiste Loket. Hier geeft u ook de naam van de medewerker die dit heeft gezegd en waar en wanneer dit is gezegd door.

Pgb-aanvraag afgewezen omdat pgb niet mogelijk zou zijn?

U kunt, als de pgb-aanvraag is afgewezen, ook rechtstreeks een maatwerkvoorziening aanvragen bij de gemeente. Als de gemeente de aanvraag voor een maatwerkvoorziening afwijst of daar niet binnen 2 weken een reactie op geeft, kunt u hiertegen juridisch actie ondernemen – u kunt in bezwaar gaan bij de gemeente. Als u Pluslid bent bij Per Saldo, kunt u daarbij juridische ondersteuning krijgen van de vereniging.

Bron: Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X