skip to Main Content

Mijn belofte nakomen

Door G. Alexander

Ik beloofde dat ik mijn man zou liefhebben en voor hem zou zorgen, ziek of gezond, en ik doe mijn best om die belofte na te komen. Het vergt alles wat ik heb.

Elke dag sta ik op en doe alles dat gedaan moet worden. De zorg voor mijn man valt daar ook onder. Ik had verwacht dat we samen een gezin zouden hebben en kinderen zouden opvoeden, samen voor onze financiën zouden zorgen en samen het huishouden zouden doen. In plaats daarvan draag ik deze lasten in mijn eentje. Ja, lasten, want als je al die dingen alleen moet doen, worden het lasten.

Ik kan niet met mijn vrienden op stap. Ik kan de dingen die ik leuk vond niet meer doen. Ik ga alleen het huis uit voor werk en boodschappen, de rest van de tijd voel ik me als een gevangene.

Mensen zeggen dat ik een goeie echtgenote ben, maar eerlijk waar, ik mis het om een goeie echtgenote te zijn. Ik mis het koken met hem. Ik mis het dagelijkse geklets en boodschappen doen en de alledaagse momenten waar niemand aan denkt, tot ze weg zijn. Ik mis zijn kussen, en het me vrouwelijk voelen.

Mensen denken dat alles prima gaat met mij, maar het gaat helemaal niet prima. Er is vrijwel geen gelach of blijdschap meer in mijn leven. Ik weet niet hoe lang ik dit nog kan volhouden, maar ik weet dat ik door moet gaan. Dat moet gewoon.

Voordat hij ziek werd dacht ik erover om bij hem weg te gaan. Ik besloot dat ik dat niet kon, ik had immers die belofte gedaan. Ik ben gebleven, heb de dingen op een rijtje gezet en de situatie geaccepteerd. Maar toen hij ziek werd werd hij, en zijn gedrag, alleen maar erger.

Ik heb het zo druk met de zorg voor anderen dat ik niet voor mezelf kan zorgen. Ik kan niet voor mijn eigen gezondheid zorgen, die van hem komt op de eerste plaats. Mijn geestelijke gezondheid, mijn behoefte om het huis uit te gaan om een glas wijn te drinken en met vrienden te lachen en plezier te hebben, mijn behoefte aan een paar uur rust en stilte, komen op de laatste plaats.

Met wie zou ik eigenlijk iets gaan drinken? Welke vrienden zijn er nog over, na de afgelopen jaren? Wat voor hobby’s heb ik nog? Dat leven lijkt een eeuwigheid geleden.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X