skip to Main Content
Mentorschap – Of Toch Iets Anders?

Mentorschap – of toch iets anders?

Door de veranderende zorg worden steeds meer mensen meer afhankelijk van familie, mantelzorg en thuiszorg. Op het moment dat iemand niet meer in staat is zijn eigen zorgbelangen te regelen, is het van belang om te kijken wie dat wel kan doen. Als familie, om welke reden dan ook, deze taak niet op zich kan nemen, kan een wettelijk mentor een uitkomst zijn. 

mentorschapEen mentorschap wordt door de rechter uitgesproken – vanaf dat moment kan een mentor de cliënt bijstaan. Een mentor bouwt een vertrouwensrelatie met de cliënt op om zo samen tot de gewenste zorg te komen en de cliënt te vertegenwoordigen in zorgaangelegenheden.

Op dichtbij.nl staat een berichtje van de Stichting Mentorschap Amsterdam, een organisatie die met vrijwillige mentoren werkt. Mentor Joris vertelt: “Bij mijn cliënt is dementie geconstateerd”. Na een periode van kennis-maken kunnen we nu de juiste zorg voor hem te regelen. Zo zijn we op zoek gegaan naar een passende woonvorm en dagbesteding. Als mentor ben ik onafhankelijk en kan ik los van zorgleveranciers met mijn cliënt keuzes maken. Zijn vriendin is ook blij met mijn komst; hun relatie wordt niet beïnvloed door moeilijke en emotionele beslissingen die hun vriendschap in de weg zou kunnen staan.”

Stichting Mentorschap Amsterdam werkt met vrijwillige mentoren. Overweeg jij om net als Joris, met zo’n twee bezoeken per maand, deze rol voor iemand te gaan vervullen? Volg dan deintroductiecursus Mentorschap en kijk op de website www.mentorschapamsterdam.nl of bel 085 4874085.

Bron: dichtbij.nl

Marjolijn schrijft over haar gevoel bij de overname van het bewindshap van haar vader.
Marjolijn schrijft over haar gevoel bij de overname van het bewindshap van haar vader.

Barbara: Het lijkt me heel zwaar voor een mantelzorger, als degene waar je voor zorgt langzaam maar zeker het grip op zijn leven en beslissingen verliest. Maar tegen de tijd dat je ook de wettelijke bevoegdheden moet overnemen wordt het helemaal heftig. Marjolijn heeft het net meegemaakt en schreef er een aangrijpend verhaal over met de titel “Als mijn vader voor de kantonrechter verschijnt”, dat je hier op de site kunt lezen

Nicolien legt uit wat er allemaal mogelijk is. Helder en to the point.
Nicolien legt uit wat er allemaal mogelijk is. Helder en to the point.

In het bericht hierboven staat “als de familie het om wat voor reden dan ook niet kan overnemen”. Die situaties bestaan inderdaad. En misschien is op zo’n moment een vrijwillige mentor, die handelt uit de goedheid van zijn hart, een redelijke oplossing. Maar wat zijn de alternatieven? Dat de wettelijke bevoegdheden worden overgenomen door een zorginstelling? Ik wil er graag meer over weten. En gelukkig heeft Nicolien juist vorige week een kennisblog gemaakt, genaamd “Als je de grip op je leven verliest”. In dit stuk staan alle opties helder op een rijtje. Zo vind ik alle antwoorden die ik nodig heb gewoon op onze site. Meiden, bedankt!

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X