Mensen die wel recht hebben op zorggeld, krijgen dat mogelijk niet #pgb

De PGB nachtmerrie duurt maar voort. Na anderhalf jaar moeten we ons nog steeds zorgen maken over de chaos rondom zorggeld. NRC publiceerde er een online nieuwsartikel over..

klijnsma en van Rijn

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft ruim 21.000 ouderen en langdurig zieken gewaarschuwd dat hun persoonsgebonden budget binnenkort verloopt. Gemeenten hebben de SVB nog niet alle vereiste informatie geleverd. Daardoor kan de uitkeringsinstantie het zorggeld mogelijk niet betalen.

Dit schrijft staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA) dinsdagavond aan de Tweede Kamer. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de SVB en het ministerie van Volksgezondheid zijn „bezorgd” over de mogelijke betalingsproblemen en over de „onduidelijkheid” bij de ontvangers.

Het is de bedoeling dat gehandicapte of langdurig zieke mensen met het overheidsgeld zelf hulpverleners en medische hulpmiddelen betalen. Hoeveel patiënten straks feitelijk te maken krijgen met stopzetten van hun pgb, weet ook het ministerie niet. Er kan een goede reden zijn dat een gemeente voor ouderen of zieken geen nieuw pgb aanvraagt; bijvoorbeeld als zij andere zorg krijgen.

Uitbetalingsproblemen liggen politiek gevoelig voor staatssecretaris Van Rijn. Op 1 januari 2015 verplaatste het Rijk de verantwoordelijk voor de pgb’s van zo’n 145.000 mensen naar de lagere overheid. Nu beslissen gemeenten wie in aanmerking komt voor het geld. Deze overgang leidde tot grote problemen: duizenden hulpverleners werden niet of te laat betaald. In sommige gevallen kregen patiënten helemaal geen zorg meer. Die situatie werd bekend als de ‘pgb-chaos’. De positie van de staatssecretaris, die vaak excuses aanbood, wankelde.

Een woordvoerder van Volksgezondheid wijst erop dat het ministerie niet kan uitsluiten dat de 21.000 mensen die zijn aangeschreven nog wél recht hebben op een pgb. De brief aan de patiënten geldt daarom als „waarschuwing”. Zij kunnen bij de gemeente aan de bel trekken als ze recht hebben op het geld. Voor gemeenteambtenaren heeft het ministerie een landkaart opgesteld waarop te zien is voor hoeveel mensen het pgb nog niet geregeld is.

Dit artikel van Enzo van Steenbergen stond op 5 april jl op nrc.nl

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top