Meer zelf maar meer samen..

Ik ben natuurlijk maar een leek als het op “zorg” aankomt. De afgelopen jaren heb ik me meerdere malen van het kastje naar de muur laten sturen door verschillende instanties. Zonde van mijn tijd en van mijn humeur! Ik heb daarom een maand of twee geleden met mezelf afgesproken dat ik me dat niet meer zou laten gebeuren en me meer te verdiepen in alles wat met mantelzorg te maken heeft.

 

En waar begint tegenwoordig elke zoektocht? Op Google natuurlijk.. Tenminste, dat dacht ik. Maar ik kwam al snel van een koude kermis thuis! Veel artikelen zijn namelijk door de officiële zorg instanties op internet geplaatst. Ik zag ik alleen maar tips voorbij komen, die mij op het verkeerde spoor hadden gezet.

Waar vind je eigenlijk tips van ervaringsdeskundigen, van de mantelzorgers zelf? Verder dan een aantal online berichten van mantelzorgers op sites als mezzo.nl, alleszelf.nl of regionale mantelzorg steunpunten ben ik niet gekomen. En geloof me, ik weet door mijn werk absoluut welke zoektermen ik moet invullen om snel feiten en informatie boven tafel te krijgen, dus daar ligt het niet aan. Maar waar aan dan wel? Is er dan nog geen enkele mantelzorger in Nederland op het idee gekomen, om ervaringen, tips en trucs op internet te delen?

Toen ik twee weken geleden gebeld werd door een journaliste van weekblad Viva, bevestigde zij mijn vermoeden, dat er gewoonweg geen platform voor ervaringsdeskundigen is, vrijwel direct. Voor een soort ‘awareness’ artikel over mantelzorg, was de journaliste op zoek naar verhalen uit de praktijk van mantelzorgers zelf. Het enige dat ze op internet kon vinden, was nota bene mijn blog “Van Kind tot Mantelzorger” op de blogsite meisjesvanmooi.nl. Ze was dan ook blij dat ik wilde meewerken aan een interview.

Samen kwamen we er al rap achter, dat het online delen van informatie en ervaringen van mantelzorgers heel handig en informatief zou zijn. Zeker met de nieuwe zorg-wet “Meer zelf en meer samen”,  die op 1 januari 2015 van kracht wordt. Toen ik na het interview nog even alles de revue liet passeren bedacht ik me: Als het dan echt zo gaat worden dat je steeds meer zelf moet gaan doen, geldt dat ook voor wat betreft de online informatie verschaffing. Dus waarom dan niet samen?

Onmiddellijk dacht ik aan mijn partner bij Netwerkbouwers, Barbara Mounier. Als iemand heeft gezien hoe zorgelijk ik de laatste tijd ben over de toestand van mijn vader en daarnaast meteen begrijpt wat ik voor ogen heb, is zij het. Daarnaast is Barbara een geweldig tekstschrijver, journaliste en communicatie deskundige. Gelukkig hoefde ze er niet heel lang over na te denken en gaan we samen dit grote avontuur aan.

En vandaag presenteren wij met trots:

www.mantelzorgelijk.nl, een website door en voor mantelzorgers. We delen hier veel van onszelf, maar hopelijk maken we de site al snel samen met heel veel andere mantelzorgers, zorgprofessionals, deskundigen en geïnteresseerden.

Dat is het motto van deze site: Ondanks dat je als mantelzorger veel zelf moet doen, sta je er op mantelzorgelijk.nl nooit alleen voor. We kunnen elkaar bijstaan als het gaat om informatie vergaren én om het delen van onze ervaringen: zelf maar toch samen!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Beste Marjolijn en Barbara,

    In antwoord op de vraag “Waar vind je eigenlijk de tips van ervaringsdeskundigen, van de mantelzorgers zelf? ”

    Na meer dan 10 samen met mijn vader te hebben gezorgd voor mijn moeder met alzheimer heb ik al mijn zorg-ervaringen en alles wat ik in die tijd erover heb gelezen verwerkt in een 5 stappenplan waarmee iedereen muziekgeluk kan geven aan iemand met alzheimer.

    Maar net zo belangrijker of misschien wel veel belangrijker staat er in het 5 stappenplan hoe zorggerichte-afspeellijsten het werk van de mantelzorger verlicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top