Medicijnen inzetten tegen agressief gedrag. Heb jij hier ervaring mee? #hulpvraag

Ik kom net terug van een bezoekje aan mijn vader die in een verpleeghuis zit. Terwijl ik bij hem zat, werd ik aangesproken door zijn EVVer. Mijn vader doet steeds heel agressief tegen zijn medebewoners en de verzorging. Hij heeft een van de bewoners zelfs omgegooid en getrapt. Dit is echt niets voor mijn vader. Hij was altijd een enorme schat en zou nooit iemand kwaad gedaan hebben. Ik weet echt niet wat ik hier nou van moet denken.

De EEVer zei dat dit wel vaker voorkomt bij mensen met dementie en dat ze zoveel mogelijk proberen de rust te bewaren. Maar ook dat ze medicijnen willen gaan inzetten, als blijkt dat dit erger wordt. Ik snap het wel. Dit gedrag is natuurlijk niet te handhaven in zo’n woning, vol met mensen die in de war zijn. Maar medicijnen inzetten? Ik vind het heftig klinken. Heeft iemand hier misschien ervaring mee? Ik hoor het graag.

Willem

de contactgegevens van deze schrijver zijn bekend bij de redactie

De Redactie van Mantelzorgelijk helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen? Mail naar contact@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Beste Willem, ik heb hetzelfde meegemaakt met mijn vader. Alleen hadden ze hem al medicatie toegediend zonder eerst te overleggen. Ik was daar niet zo blij mee om op z’n zachts te zeggen. We hebben nu afgesproken dat er slechts in uiterste nood medicatie gegeven mag worden, alleen als hij een gevaar is voor zichzelf of anderen. Mijn vader werd agressief omdat hij niet weg kon van de gesloten afdeling waar hij geplaatst was. Terwijl afgesproken was dat hij met een GPS-horloge wel naar buiten zou mogen. Inmiddels zorgen ze voor meer activiteiten voor mijn vader en gaat het allemaal een stuk beter. Het is natuurlijk veel makkelijker voor het personeel om iedereen maar met medicatie te “verdoven” dan om voor goede dagbesteding te zorgen, dat kost menskracht en daar schort het nogal aan in de zorg. Gelukkig zien ze dat in het verpleeghuis van mijn vader ook zo en is er inmiddels een activiteitenbegeleider bij gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top