skip to Main Content

Wat kost vriendelijkheid?

Momenteel is een van de gevaarlijkste veronderstellingen in onze cultuur het idee dat vriendelijkheid gratis is. In de huidige realiteit van onze wereld voelen we ons gefrustreerd door het gebrek aan compassie. Ik hoor mensen zeggen, ‘waarom zijn mensen niet aardiger voor elkaar? Het kost niks om vriendelijk te zijn.’ Ik denk dan, ‘nou, het kost wel degelijk wat.’

Het soort vriendelijkheid dat de drijvende kracht is achter culturele verandering, vereist dat we er tijd en energie insteken. Op een dieper niveau kost het ons empathie. We moeten luisteren. Echt luisteren. Dat kost ons tijd en inspanning. Het kost ons discipline en het opnieuw evalueren van prioriteiten, maar voor de meeste mensen is comfort, of beter gezegd, het uit je comfort zone stappen, waarschijnlijk de grootste kostenpost.

De diepe vriendelijkheid die echte verandering teweegbrengt, gaat over het observeren van, en tegemoetkomen aan een behoefte. Daar speelt empathie een rote rol. Als ik niet eerst de tijd neem om vast te stellen wat mensen doormaken, met welke omstandigheden ze te maken hebben, wat ze werkelijk nodig hebben, dan bewijst mijn vriendelijkheid alleen mijzelf een dienst, en niet de andere persoon.

Een vriendin vocht om in leven te blijven met stadium 4 darmkanker. Als mensen horen dat je met een dergelijke situatie te maken hebt, willen ze je steunen. Op dat moment kom je erachter dat sommige mensen veel effectiever helpen dan anderen.

Mensen komen bijvoorbeeld langs met maaltijden zonder te vragen of er maaltijden nodig zijn. Ten eerste had mijn vriendin, die klein behuisd was, echt geen plaats voor al die maaltijden. Ten tweede onderging ze chemotherapie en kon of mocht bepaalde dingen gewoon niet eten.

Soms vergeten we dat de vraag ‘hoe kan ik helpen?’ de betreffende persoon dwingt om na te denken over een antwoord. Geef de persoon dan twee keuzes. Vraag bijvoorbeeld, ‘Heb je iets aan een dinerbon of heb je er meer aan als ik naar je toe kom en je keuken schoonmaak?’ Op die manier hoeft de andere persoon niet om om ‘hulp’ te vragen. Het vermindert de druk om een antwoord te geven, zeker als ze op dat moment niet precies weten wat er nodig is.

Dingen waar een mantelzorger vaak echt iets aan heeft: bied aan om te helpen met klusjes en schoonmaken in huis. Bied aan om boodschappen te doen of medicijnen op te halen bij de apotheek. Bied aan om even langs te komen voor een praatje en een kop koffie, en als je toch gaat, neem dan wat koekjes mee of een bos bloemen die het huis dagenlang opvrolijken. Bied aan om een paar uur op te passen zodat hij of zij er even tussenuit kan om te winkelen, te wandelen, te sporten of wat hen dan ook ontspanning biedt. Ten slotte, bied aan om eten langs te brengen, maar informeer eerst of er diëten, allergieën of andere voedingsbeperkingen zijn. Hint: van een ovenschotel kan iemand vaak twee dagen eten!

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X