skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Wat Is Jouw Beste Mantelzorg Truc?

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Wat is jouw beste mantelzorg truc?

Mantelzorgers zijn ongelooflijk innovatief. Ze vinden allerlei unieke oplossingen voor problemen die ze in de praktijk tegenkomen. Enkele (Amerikaanse) mantelzorgers deelden hun favoriete tips en trucs die de zorg soms iets makkelijker kunnen maken.

Keuzes geven
Laat degene voor wie je zorgt wanneer mogelijk kiezen uit twee opties. “Wil je nu een bad nemen of over een uurtje?” Keuzes, wanneer mogelijk, geven een gevoel van waardigheid en onafhankelijkheid. Dingen die je naaste zo vaak mogelijk zou moeten ervaren. – Virginia B

Een tas
Op mijn telefoon hou ik een lijst bij van alle medicijnen die mijn man slikt, en ik zorg dat die lijst voortdurend up-to-date is. Handig om bij je te hebben, mocht er onverwachts iets gebeuren. Ik heb ook een tas in mijn auto, dus mochten we plotseling naar het ziekenhuis moeten, dan ben ik daar op voorbereid. In de tas zitten onder meer flesjes water, wat snacks, een telefoonoplader, schone kleding en een tandenborstel. – Maria E

Afleiding
Een trucje bij het eten: als je iemand eten geeft die zelf geen bestek kan hanteren, vraag niet ‘klaar voor de volgende hap?’ of ‘nog eentje?’ maar zeg iets dat niets met eten te maken heeft. Bijvoorbeeld: ‘was het geen prachtige dag vandaag?’
Op het moment dat de persoon daarover nadenkt, breng je de lepel naar zijn/haar mond en de automatische reactie is dat hij of zij vanzelf de mond opent. Ik heb hier veel succes mee gehad. Vanzelfsprekend moet je zeker weten dat de persoon geen problemen heeft met slikken. – Steven R

Meegaan met de regels van hun wereld
Ik was jarenlang mantelzorger voor mijn vader met dementie, en een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb is om in hun werkelijkheid te stappen. Hoe vreemd alles klinkt dat uit hun mond komt, ga er gewoon in mee. Als ze begrijpen dat er naar hen geluisterd wordt en dat ze begrepen worden, zullen deze mensen rustiger blijven en gemakkelijker doen wat je vraagt. Daarnaast kun je samen op onverwachte plaatsen terechtkomen. Zo zat mijn vader bij het raam, dat op een weiland uitkeek. Maar hij keek naar alle schepen die de haven invoeren en was zo gelukkig. Dus ik zat bij hem en keek ook naar de schepen op het water. Een van de gelukkigste momenten die ik met hem deelde in zijn laatste dagen. – Kathie P

Houd mensen bezig
Ik laat mijn vrouw, die dementie heeft, altijd zoveel mogelijk helpen met van alles. De was opvouwen doet ze het liefst. Onze linnenkast ziet eruit alsof een peuter alles heeft opgevouwen, maar ik zie dat mijn vrouw blij is en dat haar hersenen aan het werk zijn op die momenten. – John W

Maak het leuk
Humor. Ik probeer mijn vrouw aan het lachen te maken, hoop altijd dat ik op zijn minst een glimlach op har gezicht tevoorschijn kan toveren. Ik zeg of doe gewoon iets geks om de stemming te verlichten. Soms werkt het, soms niet. Maar ze heeft zo’n mooie glimlach. – Greg S

Ik gebruik een zwembad noodle onder het hoeslaken, op het matras. Dat voorkomt dat iemand uit bed rolt! – Susan W

Leer om grenzen te stellen. Ik heb geleerd dat ik geen supervrouw ben en dat ik soms gewoon nee moet zeggen. – Cindy H

Mantelzorg kan stressvol, hectisch en vooral isolerend zijn. Zoek contact met vrienden en familie als je het gevoel hebt dat je aan het zinken bent. Een telefoontje kan zoveel doen, zelfs als je voortdurend onderbroken wordt. En wat voor mij het belangrijkst is? Dat hoe slecht een dag ook is, er is altijd een morgen met een schone lei. – Celia M

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X