skip to Main Content

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Voor alle mantelzorgers, nu en altijd

Ik ben manisch depressief. Mijn man is mijn mantelzorger. Toen we elkaar ontmoetten was er met mij niets aan de hand, en hoewel je elkaar belooft om voor elkaar te zorgen als je trouwt, was dit vanzelfsprekend niet iets waar mijn man toen bewust voor koos. Maar zonder hem zou ik mijn leven niet aankunnen. Ik probeer hem dagelijks te bedanken voor alles dat hij doet.

Mijn moeder was mijn vaders mantelzorger toen hij in het laatste stadium van kanker zat. Ze wist dat ze goed voor hem zorgde, maar ze wilde dat altijd van mij horen. Ze had iemand nodig die haar die bevestiging gaf. Iemand die haar vertelde dat ze het goed deed.

Daarom is dit voor mijn man en mijn moeder en voor alle mantelzorgers.

Dank jullie wel. Jullie doen fantastisch werk. We hebben jullie nodig en daar zijn we ons van bewust.
Sommigen van jullie zijn onbetaalde mantelzorgers die hun dierbaren helpen omdat het gewoon nodig is, uit verplichting of omdat jullie het gewoon graag doen. Jullie verdienen allemaal onze dank.

Sommige mantelzorgers krijgen wel betaald, en jullie verdienen onze dank net zo goed. Er zijn veel beroepen en banen, maar jullie kozen juist hiervoor, om mensen die echt hulp nodig hebben te helpen.

Alle ouders zijn eigenlijk mantelzorgers, maar ouders van kinderen met speciale behoeften zijn extra bijzonder. Jullie taken en jullie waarde worden zelden erkend. Jullie hebben hier niet om gevraagd, maar zijn er elke dag honderd procent voor de kinderen.

Jullie werken thuis, in verpleeghuizen, ziekenhuizen, op scholen en in bejaardenhuizen. Jullie werk doet er meer toe dan de meeste mensen beseffen. Jullie helpen niet alleen zieken, maar ook degenen die het moeilijk hebben, de kwetsbaren, de stervenden en de vechtenden.

Respijtzorgwerkers verdienen ook erkenning. Jullie zorgen ervoor dat mantelzorgers uitgerust hun werk kunnen oppakken omdat jullie hen de ruimte geven om op adem te komen en weer op te laden. Ook jullie zijn mantelzorgers.

De zorg die mantelzorgers bieden is niet eenvoudig met een woord te omschrijven. Het betreft de fysieke, spirituele, mentale en emotionele behoeften van de medisch, mentaal of emotioneel kwetsbaren. Jullie voorzien in een levensbehoefte, letterlijk en figuurlijk. Jullie houden de mensen voor wie jullie zorgen (figuurlijk) op de been en jullie staan hen bij als het tijd is om het gevecht op te geven.

Mensen die voor anderen zorgen moeten iets terugkrijgen van degenen voor wie ze zorgen en van de rest van de maatschappij. Ze hebben waardering, erkenning, begrip en steun nodig. Niet iedereen die zorg ontvangt is in staat om iets terug te geven, om welke reden dan ook.

Daarom hoop ik dat jullie dit bedankje van mij accepteren. Weet dat jullie werk en jullie toewijding niet onopgemerkt blijft.

Jullie worden gewaardeerd. Jullie zijn het waard. Jullie zijn geliefd. Jullie worden gerespecteerd. Wat jullie doen doet er toe. Jullie zijn waardevol. Zelfs als de personen voor wie jullie zorgen nog nooit zoiets tegen jullie hebben gezegd, neem dan mijn woorden aan, uit naam van hun allemaal.

Ik ben dankbaar.

Geschreven door Janet Coburn.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X