skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Robots, Toekomstige Mantelzorgers?

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Robots, toekomstige mantelzorgers?

Meer dan 65 miljoen mensen in de Verenigde Staten, bijna een derde van de bevolking, zorgt voor een zieke, gehandicapte of oudere dierbare. De mantelzorgers bevinden zich vaak in moeilijke en soms zelfs onhoudbare situaties. Zij geven om de persoon voor wie ze zorgen en willen het beste voor hem of haar, maar de invloed die de zorg op hun leven heeft is vaak zo groot en zwaar dat het moeilijk wordt om goeie zorg te blijven geven en tegelijkertijd hun eigen leven te leiden.

Mantelzorgers voelen zich schuldig dat ze niet meer kunnen geven vanwege hun andere verplichtingen zoals werk en familie. Het is een moeilijke situatie die waarschijnlijk alleen maar moeilijker wordt naarmate de bevolking vergrijst en de vraag om zorg steeds groter wordt.

In de praktijk is er al een aantal oplossingen, er is een duidelijke groei in de thuiszorg gaande en er worden meer faciliteiten voor begeleid wonen geopend. Een van de meest interessante en hightech oplossingen die in de toekomst mogelijk een rol gaat spelen, is die van mantelzorg robots.

Het idee van een mantelzorg robot klinkt nogal science-fictionachtig, en de realiteit ziet er waarschijnlijk niet zo uit als dat je het je voorstelt – een menselijke robot die alles doet wat een menselijke mantelzorger nu doet. Als het al zover komt, dan is dat pas over een hele lange tijd. In plaats daarvan hebben we het nu over machines, die geprogrammeerd worden om een aantal taken die mensen nu doen over te nemen. Ze kunnen er voor zorgen dat een oudere zijn of haar pillen op tijd krijgt of iemand bijvoorbeeld in of uit bed helpen.
Robots kunnen waarschijnlijk veel voordelen bieden op het gebied van mantelzorg.

Ze worden nooit moe. Menselijke mantelzorgers werken vaak 40 uur per week, en zijn daarnaast nog 20 uur met de zorg bezig. Er is te weinig tijd over voor activiteiten of hobby’s want een gezond aantal uren nachtrust is ook belangrijk. Helaas komt het er op neer dat mantelzorgers meestal minder slaap krijgen dan ze nodig hebben. Op den duur raken ze uitgeput, ongelukkig en minder goed in staat zorg te geven. Robots hebben geen slaap nodig. Zolang ze opgeladen zijn kunnen ze net zoveel uren werken als je wilt.

Ze hebben geen last van stress. Voor een hoop mantelzorgers maakt stress een groot deel van hun dag uit. Het is normaal geworden om stress te hebben want er moet zoveel gedaan worden en het voelt alsof je nooit even een adempauze kan nemen. Net als gebrek aan slaap kan stress tot serieuze gezondheidsproblemen leiden. Stress minimaliseren is echt heel moeilijk voor mensen die met dringende verantwoordelijkheden te maken hebben. Voor robots zou dit absoluut geen probleem zijn.

Ze voelen zich nooit ongemakkelijk. Er zijn mantelzorgtaken waarbij een mantelzorger zich ongemakkelijk kan voelen. Als je jouw bejaarde vader of moeder moet helpen met baden of douchen of naar het toilet gaan, kan dat voor jullie allebei gênant zijn. Robots voelen zich nooit ongemakkelijk. Als een oudere door een robot wordt geholpen bij dat soort taken, zal hij of zij zich veel minder ongemakkelijk voelen dan bij een persoon.

Ze vergeten nooit welke medicijnen te geven en wanneer. Mensen zijn niet onfeilbaar en onze hersenen worden helaas niet minder onfeilbaar als het gaat om hele belangrijke zaken, zoals zorgen dat een dierbare de juiste medicijnen op de juiste tijd krijgt. Naarmate ouderen ouder worden neemt de hoeveelheid medicijnen vaak toe en worden medicatieschema’s steeds moeilijker bij te houden, althans voor het menselijke brein. Robots kunnen geprogrammeerd worden met alle benodigde informatie en je kunt erop vertrouwen dat de schema’s altijd juist en op tijd uitgevoerd worden.

Ze hebben geen andere relaties om rekening mee te houden. Voor iemand anders zorgen zou waarschijnlijk minder moeilijk zijn als iemand geen andere verantwoordelijkheden zou hebben. De meeste familie mantelzorgers hebben banen, echtgenoten, kinderen, vrienden, hobby’s enzovoort, je weet wel, als die irritante dingen die mensen in het enige leven dat ze hebben moeten inpassen. Om voortdurend te proberen een fulltime mantelzorger te zijn met al die andere dingen in je leven maakt het uiteindelijk zo onhoudbaar en ondenkbaar voor veel mensen. Een mantelzorg robot heeft maar één doel in het leven. Ze hebben geen vrienden en hobby’s nodig. Ze hoeven alleen te doen waarvoor ze geprogrammeerd zijn.

Het gebruik van mantelzorg robots wil niet zeggen dat familie en vrienden niets meer hoeven te doen. Ouderen zullen altijd menselijke liefde en aandacht nodig hebben. De robots kunnen mogelijk dienen als aanvulling op de zorg die al gegeven wordt en het zou mooi zijn als ze de taken van familie mantelzorgers iets kunnen verlichten.

Zijn er al mantelzorg robots?
Er zijn verschillende types mantelzorg robots ontwikkeld. De meeste zijn nog niet beschikbaar voor consumenten, maar de technologie schijnt al vergevorderd te zijn.
Via onderstaande links kun je meer te weten komen over de robots die ontwikkeld zijn en waar nog steeds aan “gesleuteld” wordt.

Mobiserv
Mobiserv is een Europees onderzoeksproject. Voor zover ik kan zien is er op dit moment geen actuele informatie beschikbaar.
https://ec.europa.eu/eip/ageing/news/eu-funded-research-project-mobiserv-providing-robotic-carers-and-smart-systems-elderly_en

GiraffPlus
http://www.giraffplus.eu/

Robear
https://www.msn.com/en-us/lifestyle/lifestyle-buzz/robear-the-strong-robot-with-the-gentle-touch/vp-BBR6v6b

Care-O-bot
https://www.care-o-bot.de/en/care-o-bot-4.html

Kortom, mantelzorg robots zijn er al, maar ouderen en mantelzorgers die hun hulp zouden kunnen gebruiken, kunnen pas ver in de toekomst op hun diensten gaan rekenen. De onderzoekers en ontwikkelaars van deze projecten zijn hard aan het werk om mantelzorg robots te creëren die betaalbaarder zijn en toegankelijk voor de mensen die hen het meest nodig hebben. Hou het in de gaten, misschien heb jij over een paar jaar je eigen mantelzorg robot!

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X