skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Onnodig Leed

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Onnodig leed

Mijn vriendin is net alleen en voortijdig overleden omdat haar echtgenoot volkomen onbekwaam was. Hij negeerde de fysieke symptomen die ze vertoonde en schakelde geen dokter in totdat ze doodziek was. Een maand lang drong ik er op aan dat hij haar naar een dokter moest brengen en anderen deden hetzelfde. Ik heb geen idee wat hem ervan weerhield, maar hij deed het niet. Ik moet er wel bij zeggen dat hij een psychiater is en zich ver houdt van fysieke geneeskunde. Hij bleef volhouden dat alle symptomen mentaal waren. “Het zit allemaal in haar hoofd.”

Toen ze na weken van zwakte en vermoeidheid, niet in staat om voldoende te eten of te drinken, meer verward dan normaal, eindelijk in het ziekenhuis werd opgenomen, bleek ze een blaasontsteking en nierfalen te hebben, vergezeld van een te hoge bloeddruk waar hij haar geen medicijnen voor had gegeven, ze had zware bloedarmoede en vertoonde serieuze uitdrogingsverschijnselen. Maar “het zat allemaal in haar hoofd.”

Hij bracht andere familieleden niet op de hoogte van haar situatie, hij had hen er altijd helemaal buiten gehouden, pretendeerde dat alles prima was. Een paar weken later stierf ze, helemaal alleen. De aanwezigheid van familie had haar gerust kunnen stellen. Als de familie er geweest was, hadden ze met eigen ogen kunnen zien hoe incompetent hij was en hadden ze kunnen ingrijpen. Helaas woonden ze ver weg en waren afhankelijk van wat haar man hen vertelde.

Ik sprak met maatschappelijk werkers in het ziekenhuis en in het wooncomplex voor ouderen waar ze woonden. Niemand hielp haar. Het was duidelijk veel te veel en te zwaar voor hem. De familie luisterde alleen maar naar wat hij hen vertelde als ze belden. Ze hadden geen reden om hem niet te geloven, hij was al jaren met haar getrouwd.

Ik ben er kapot van. Mijn vriendin was een goed mens en ze heeft volkomen onnodig zoveel moeten lijden en nu is ze er niet meer. Naar mijn mening is dit hetzelfde als ouderenmishandeling. De familie is gekomen nadat ze hoorden dat ze overleden was,  maar een week later was haar dood nog steeds niet aangekondigd. Ik ben radeloos en voel me zo machteloos. Zijn er meer mensen die zich in deze situatie bevinden, die niets kunnen doen omdat ze geen directe familie zijn?

Ja, mijn vriendin is nu van haar lasten bevrijd, maar ik hoop dat er een manier is om dit soort misbruik te stoppen of te voorkomen. Dit mag andere mensen niet aangedaan worden.

Barbara B, Pennsylvania.

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X