Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Omgaan met mantelzorger PTSS

Je leven op orde krijgen nadat je lang voor iemand met kanker hebt gezorgd is net als een verslaafde die cold turkey afkickt. Dag in dag uit zorgde ik voor Danny, elke dag volgden we dezelfde ondraaglijke routine. De laatste weken in het bijzonder waren traumatisch. Het is nu drie jaar geleden dat hij overleed, en ik heb het gevoel dat ik heel langzaam uit mijn PTSS crisis kom. Het was ontzettend moeilijk om weer te integreren in de samenleving. Ik heb het gevoel dat er maar weinig mensen zijn die begrijpen wat ik heb doorgemaakt als mantelzorger voor niet alleen mijn man waar ik 25 jaar mee getrouwd was, maar ook voor onze zoon die autistisch is.

Ik heb een hechte groep vrienden en zou er graag meer hebben, maar ik voel me ongemakkelijk. Hoeveel van mijn verleden moet ik onthullen? Ik merk dat ik langzaam wegdrijf van mensen die alles hebben – een goed huwelijk, gezondheid, succesvolle kinderen, enzovoort. Ik weet dat iedereen zijn eigen problemen heeft, elk huisje zijn eigen kruisje heeft, maar mijn ervaringen zijn zo compleet anders.
“Ik ben blij voor je,” zeg ik vaak tegen die mensen. Misschien kunnen ze mijn jaloezie of heimelijke verlangens in mijn stem horen.

Ook is het zo dat als ik hoor dat iemand anders binnen mijn kennissenkring kanker heeft, ik hen alles wil vertellen over chemotherapie, radioembolisatie, diëten, kruiden, experimentele behandelmethodes en nog veel meer. Ik moet mezelf ervan weerhouden om een lange reactie op Facebook te geven of om ze voortdurend op te bellen om “behulpzaam te zijn” door aan te geven dat er wellicht een meer effectieve, nieuwere behandeling is die ze zouden moeten proberen.

Als ik hoor over anderen die kanker hebben, voel ik dezelfde angst die ik had toen mijn man kanker had. Ik maak me zorgen dat mijn vrienden met kanker ook zullen sterven. Ik overtuig mezelf ervan dat hun kanker zal terugkomen en huil stil van binnen omdat ik weet hoe wreed die weg is. Ik heb moeite om hen te feliciteren als ze aanbellen na hun laatste chemokuur, omdat ik niet volledig in remissie geloof. Het komt toch terug, denk ik dan bij mezelf, vergezeld van een leger dat klaar staat om alles te vernietigen. Als de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld ben ik hoopvoller, maar als hij of zij een van die kankers heeft waarvan bekend staat dat ze enorm koppig zijn, dan laat ik mijn dromen gaan en wordt meteen weer super realistisch.

Ik wist niet wat ik moest met al die angsten en nervositeit. Ik probeerde lichaamsbeweging, medicijnen, verandering van dieet, therapie, maar het bleef. Het is er nog steeds en ik leef er dus mee. Het is gewoon een bijverschijnsel van leven en het leven is te kostbaar om op te geven of aan het negatieve toe te geven. Iemand vertelde me over een gratis app genaamd Insight Timer. Die is geweldig. Er zijn zoveel gratis meditatie en zelfhulpsessies waar je uit kunt kiezen Vandaag luisterde ik naar de audioboekversie van Het fluwelen konijn van Margery Williams. Het herinnerde me aan de mensen die van mij hielden en degenen die nog steeds van me houden en die elke dag “echt” maken voor mij, zodat ik ook van hen blijf houden.

Later deze maand ga ik Reiki leren. Ik wil dan als vrijwilliger werken bij kankercentra en andere instellingen voor mensen die genezing en steun nodig hebben. Vandaag vond ik een grote glazen vaas en, op aandringen van iemand die ik via een meditatiegroep heb ontmoet, ga ik elke dag één ding op een stukje papier schrijven waar ik die dag dankbaar voor ben en dat gooi ik in de vaas. Aan het eind van het jaar heb ik dan 365 dingen waar ik dankbaar voor ben. Wat een geweldig idee. Ik dacht altijd dat alleen andere mensen sterk zijn, alleen andere mensen weten hoe ze met moeilijke situaties op hun pad moeten omgaan. Vandaag streef ik ernaar om een van hen te zijn.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top