Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Mantelzorg? Ik vind het niks.

Ik zal je mijn geheim vertellen: ik vind mantelzorg niet verrijkend.
Ik denk ook dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.

Ik word geacht te zeggen dat dit mijn roeping is. Het is van bovenaf voor mij bepaald. Ik wordt geacht te verkondigen hoeveel ik van mij man hou. Hoe mijn leven draait om hem en hem gelukkig maken.

Dat zeg ik dan ook vaak, maar in feite zeg ik het omdat ik bang ben dat mensen mij verkeerd zullen beoordelen als ik ze vertel wat ik echt voel.

Een huwelijk vereist offers. ‘Ons’ kiezen in plaats van ‘mij’ is iets dat erg vaak voorkomt. Als vrouw geef je eigenlijk nog meer op. Mijn man heeft altijd het laatste woord als het gaat om beslissingen (die we zogenaamd samen nemen). Ik heb dat maar stilletjes geaccepteerd.

Nu is dat alles echter ook niet meer voldoende. Nu word ik geacht alles op te geven. Alle dingen waar hij voor zou zorgen zijn nu ook van tafel geveegd. Hij bood de financiële zekerheid, ik werkte en zorgde voor het huishouden, zorgde dat ik er goed uit bleef zien, representatief was. Zodat hij trots kon zijn op de vrouw met wie hij getrouwd was. We hadden een overeenkomst.

Nu moet ik voor beide kanten van onze overeenkomst zorgen, terwijl hij niks doet. Eigenlijk net alsof ik weer een kind heb.

Dag in dag uit. Jarenlang. Voor altijd. Tot de dood ons scheidt.

Hij is niet de slechtste persoon om voor te zorgen. Hij is niet gemeen of agressief. Maar hij is ook niet dankbaar. Toont nooit enige waardering. Eerlijk gezegd weet ik niet of ik me anders zou voelen als hij wel dankbaar was, want zelfs dan denk ik niet dat ik deze offers zou willen brengen.

Ik mis wie we waren, het leven dat we hadden. De kans bestaat dat hij dat leven nooit meer terug kan krijgen. Maar ik wel.

Anoniem.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top