skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Mantelzorg En Je Liefdesleven

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Mantelzorg en je liefdesleven

Soms wordt de wereld van mantelzorgers heel klein doordat de zorg veel extra werk en verantwoordelijkheid toevoegt aan hun toch al drukke leven. Daarom is het vaak niet makkelijk om een liefdesleven te koesteren en in stand te houden.

Het is een normale, menselijke reactie om ons terug te trekken als we moe en afgepeigerd zijn, om op adem te komen en opnieuw op te laden. Helaas is er voor mantelzorgers die moe en uitgeput zijn niet altijd tijd en ruimte om zich terug te trekken en even afstand te nemen. Mantelzorgers hebben zo weinig tijd voor zichzelf. Ze hebben het te druk met de zorg voor hun eigen families en hun mantelzorgtaken dat ze blij zijn als ze een aantal uren slaap per nacht kunnen krijgen. Er is weinig ruimte voor (romantische) afspraakjes of voor wat “alleen” tijd met hun echtgenoot of partner. Dat betekent dat veel mantelzorgers hun liefdesleven in de wacht zetten of gewoonweg geen liefdesleven hebben.

Veel alleenstaande mantelzorgers gebruiken de vrije tijd die ze hebben om hun leven weer een beetje op orde te krijgen, dus daten is wel het laatste waar ze mee bezig zijn. De echtgenoten van getrouwde mantelzorgers merken dat ze niet vaak meer samen uit gaan of speciale afspraakjes plannen. Dit kan leiden tot “uithongering” van de relatie en het wegkwijnen van dat soort kameraadschap, waar aanraking en intimiteit deel van uitmaken, kan bijdragen aan vereenzaming, meer stress en meer kans op depressie.

Hoe langer een mens zijn persoonlijke behoeften en verlangens in de wacht zet, hoe makkelijker het wordt om dat te blijven doen. Dat is geen goeie zaak. De meeste mensen verlangen naar relaties, gezelschap en een liefdesleven dat voor hen werkt. De meeste mensen willen liefde in hun leven. Voor mantelzorgers is het meestal de vraag hoe ze een liefdesleven in hun eigen leven en hun zorgleven kunnen inpassen.

We zijn allemaal anders en sommigen vinden het prima om niet uit te gaan of om er geen liefdesleven op na te houden. Als je een mantelzorger bent die gestopt is met daten, dan is het misschien tijd om daar eens met andere ogen naar te kijken. Wees dapper en ga op zoek naar een nieuwe vriend of vriendin. Probeer vaker deel te nemen aan sociale evenementen en bijeenkomsten zodat je nieuwe mensen kunt ontmoeten.

Als je getrouwd bent en de romantiek is volkomen verdwenen, dan is het tijd om elkaar er aan te herinneren waarom jullie indertijd getrouwd zijn. Maak een gebaar, groot of klein, dat laat zien dat jij het echt nog weet en je er bewust van bent. Als je vaak gekampeerd hebt dan weet je dat als je het vuur niet regelmatig opstookt, het niet blijft branden en het je niet warm zal houden. Om het licht van de liefde levend te houden in een relatie is communicatie nodig. Het is eenvoudig: als je mantelzorger bent en je tijd is kostbaar, dan zul je tijd met je partner moeten plannen en manieren moeten zoeken om die kooltjes in het vuur brandend te houden!

Sommige mantelzorgers hebben echt geen tijd of behoefte aan een liefdesleven. Misschien kunnen zij deze tips zien als een wegwijzer voor wat er nu, of in de toekomst mogelijk is.
Voor getrouwde mantelzorgers geldt helaas vaak dat hoe langer ze geen tijd maken voor hun echtgenoot of echtgenote, hoe moeilijker het wordt om contact te maken. Dat kan op den duur zelfs tot een scheiding leiden. Als je dat wilt voorkomen moet je creatief zijn en zorgen dat je samen tijd doorbrengt en dingen doet die jullie intieme band bevorderen en versterken.

Misschien kan een familielid of vriend/vriendin je af en toe helpen door een paar uurtjes van jouw zorgtijd over te nemen op tijden dat het voor hen en voor jou en je partner goed uitkomt. Vraag mensen die je vertrouwt om je een paar uurtjes respijt te geven zodat jij tijd hebt voor wat romantiek. Tijdens liefde en aanraking komt endorfine vrij in je lichaam, dat het zogenaamde “feel-good” gevoel teweegbrengt. Daarom voelen we ons vaak zo geweldig als we verliefd zijn. Endorfine zorgt voor veel positieve energie.

Zoek dus naar manieren om je liefdesleven gaande te houden, niet alleen nu maar gedurende je hele leven. Natuurlijk veranderen dingen naarmate we ouder worden of als we veel stress hebben, daarom zul je je voortdurend moeten aanpassen aan wat het leven je brengt. Probeer dat vlammetje brandend te houden!

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X