skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Mantelzorg: Een Daad Van Liefde Of Een Verplichting?

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Mantelzorg: een daad van liefde of een verplichting?

We praten veel over hoe het zorgen voor een naaste voldoening kan geven, maar ook over hoe moeilijk het kan zijn. Is mantelzorg iets dat je doet omdat je je ertoe verplicht voelt of doe je het puur uit liefde of is het misschien een combinatie?

Mantelzorg is een verplichting

Voor mij is mantelzorg absoluut een verplichting. Mijn dochter heeft hersenletsel opgelopen omdat ze verslaafd was aan drugs. Ze doet mij en haar kinderen, waar ik ook voor zorg, emotioneel en dus mentaal veel pijn. Opzettelijk. Vaak haat ik haar omdat ze ons in deze situatie heeft gedwongen. Mijn kleinzoon wordt 18 over twee weken en gaat ergens anders wonen. Om haar, zijn moeder. Ik kan het hem niet kwalijk nemen. – DA

Het was een verplichting. Ik ben blij dat het voorbij is. Mantelzorg betekent dat je jouw leven in de pauzestand zet of probeert twee levens tegelijkertijd te leiden (en verondersteld wordt dat te kunnen). Het is niet vol te houden en leidt tot afkeer en rancune. – VJ

In mijn geval is het een verplichting. Als ik niks doe, gebeurt er niks. Het is voor mij extra moeilijk omdat ik mijn hele leven het gevoel heb gehad dat ik klem zat. Mijn leven ging nooit over mij. Ik zorgde voor mijn ex die kanker had, toen bleek dat mijn dochter autistisch was en nu heeft mijn moeder de ziekte van Alzheimer. Ik heb alles waar ik zo hard voor gewerkt heb achter me moeten laten omdat mijn broer er niks van wil weten. – IN

Ik zou willen zeggen dat het beide is, maar het wordt steeds meer een verplichting. Mijn moeder maakt alles zo moeilijk met haar egocentrische, overheersende, haatdragende nare houding. Alles is een eis, die meteen op dat moment en op haar manier ingewilligd moet worden. Mijn eigen volwassen kinderen zeggen tegen me dat het tijd is om haar te vertellen dat ze naar een verpleeghuis moet. Dat het tijd is om haar los te laten. Of is het verlaten? – TK

Mantelzorg is een daad van liefde

Liefde!!!! 18 jaar… mijn man werd twee keer in zijn hoofd geschoten. Hij kan niet meer lopen of praten en eet via een maagsonde. Absoluut uit liefde. Voordat dit met hem gebeurde hield hij van mij zoals niemand ooit van me gehouden heeft. Vandaar. – JJ

Ik zorg voor mijn man omdat ik van hem houd. Ja, het is vermoeiend. Ja, ik mis sommige dingen die ik graag deed en nu niet meer kan doen. Toch stoort de zorg voor hem me nooit. Een dag per week blijft mijn dochter bij hem zodat ik kan gaan lunchen met een vriendin of naar de pedicure kan of gewoon even kan gaan winkelen, maar ik ben altijd weer blij om naar huis te gaan. Thuis, waar hij is. – RH

Mijn zoon is nog maar 11 en zal waarschijnlijk nooit praten of onafhankelijk zijn. Op dit moment is het liefde. Maar hoe ik me zal voelen over twintig jaar? Ik zou graag advies krijgen van mensen die zich al heel lang in een soortgelijke situatie bevinden. – PC

Liefde!!!! Als ik me alleen begin te voelen en verdrietig omdat ik niet kan doen en hebben wat mijn vrienden doen en hebben, word ik egoïstisch en dan voelt het wel als een soort van verplichting. Ik ben de jongste thuis en ben thuis blijven wonen om voor mijn vader en moeder te zorgen. Ik heb alles opgegeven, mijn studie, mijn carrière, trouwen en kinderen krijgen. – RB

Mantelzorg is zowel een daad van liefde als een verplichting

Het is duidelijk beide. En als ik zo moe ben is het een last. Maar de liefde wint. Voor mij is het een enorme achtbaan van emoties. – DR

Het begon uit liefde. Mijn vader was in de laatste fase van de ziekte van Alzheimer en mijn moeder was in het beginstadium. Daarom haalde ik ze in huis. Na tien lange jaren is mijn vader overleden en zorg ik nu alleen nog voor mijn moeder. Je wilt niet weten hoe uitgeput ik ben en het eind is nog lang niet in zicht. Ik houd van mijn moeder, maar het is nu toch vrij snel een verplichting geworden. – NN

Allebei. Ondanks dat ik van hem houd voelt het soms als een verplichting, zeker als ik geen tijd voor mezelf kan vinden of als ik zo moe ben dat ik het wel uit kan schreeuwen. – KA

Allebei. Maar je motivatie komt voort uit liefde, ook al raak je zo vermoeid en word je zo streng beoordeeld door buitenstaanders en familieleden die gewoon geen idee hebben. Zij maken dat het meer als een last en een verplichting voelt. Veel van hen zijn gewoon jaloers en verwachten teveel van je. Dat gaat ten koste van degene voor wie je zorgt en van de zorg voor jezelf. – JD

Het hangt af van de dag en van de stemming van degene voor wie je zorgt. Het is het moeilijkste dat ik ooit heb gedaan. Een kind is tot daar aan toe, maar een volwassene die depressief is en boosheid gebruikt om dat te maskeren … dat is echt moeilijk. – MR

Allebei!! Het moeilijkste van mantelzorger zijn is te moeten aanzien hoe de gezondheid van mijn man achteruitgaat. Het is ook moeilijk om geen wrok te voelen over het feit dat je ongewild in deze positie bent geplaatst. Sommige dagen wil ik gewoon wegrennen van alle verantwoordelijkheden. Toch red ik het op de een of andere manier en hoop ik dat ik de kracht heb om de volgende dag door te komen. En dat de volgende dag minder stressvol is dan de vorige. – RH

Voor mij is het ook beide. Als moeder heb ik het gevoel dat ik verplicht ben om voor mijn zoon te zorgen. Ik heb er moeite mee om anderen te laten helpen. Tegelijkertijd vind ik het fijn om voor mijn zoon te zorgen. Er zijn niet veel moeders die hun 21-jarige zoon thuis hebben en zoveel tijd met hun kind kunnen doorbrengen! – DA

Je wilt dat het uit liefde is en dat je het doet uit de goedheid van je hart, maar het is moeilijk om de hatelijkheden die je voortdurend over je heen krijgt te negeren of van je af te zetten. – BJ

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X