skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Mantelzorg Een Achtbaan? Echt Niet!

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Mantelzorg een achtbaan? Echt niet!

Door Michelle Daly

Ik heb gehoord dat je altijd eerst je eigen zuurstofmasker moet opzetten.
Mensen zeggen dat mantelzorg het moeilijkst is maar tegelijkertijd ook iets waar je het meest van houdt.
Ik heb gehoord dat mantelzorg te vergelijken is met een achtbaan.

Ik hoor deze drie dingen zo vaak dat ik moeite heb om niet met mijn ogen te rollen.

Het zuurstofmasker is goed advies dat bijna niemand opvolgt.

Moeilijk of de beste ervaring? Ik ga je niet vertellen hoe jij je moet voelen over de mantelzorg. Ik zie de zorg niet als iets moois of verheffends, maar als jij dat wel doet, dan is dat prima.

Maar die achtbaan, meen je dat nou echt?

Heeft degene die zegt dat mantelzorg als een achtbaan is zelf wel eens in een achtbaan gezeten? Ik vermoed van niet. Een persoon kwam ooit met deze vergelijking, en sindsdien herhaalt iedereen het zonder er echt over na te denken. Het slaat namelijk nergens op. Mantelzorg heeft niks met een achtbaan te maken.

Achtbanen zijn opwindend, spannend. Ze zijn leuk. Je gaat omhoog en omlaag en op z’n kop. Zo gaat het in de mantelzorg ook, dat is waar. Het verschil is dat dit in een volledig gecontroleerde omgeving plaatsvindt.

Achtbanen kunnen avontuurlijk en wat gevaarlijk aanvoelen, maar ze zijn volkomen veilig. Je zit goed vast met gordels of rolbeugels. Je weet wanneer het gaat beginnen en wanneer het eindigt. En na een paar minuten stap je er weer uit en is het voorbij.

Mensen schreeuwen en lachen. Het is net zoiets als een spookhuis, waar we besluiten om ons bang te laten maken omdat het gewoon grappig is. Niemand denkt ooit dat hij in levensgevaar is. Niemand belandt in een dieptepunt. Niets loopt uit de hand. We vinden het leuk om ons af en toe zo te voelen omdat het ons eraan herinnert hoe veilig en behaaglijk onze levens eigenlijk zijn. De onzichtbare hand van de rolbeugels en de rails houden alles onder controle.

Mensen houden van achtbanen. Ze staan ervoor in de rij in de hete zon en geven graag geld uit om die ervaring te hebben. En dan willen ze vaak nog een keer, dat gevoel nog een keer beleven. Je vrienden gaan graag met je mee.

Maar wat ik bovenal duidelijk wil maken, je kiest ervoor om in een achtbaan te gaan zitten. Het is niet zo dat je op een dag wakker wordt en je realiseert dat je erin zit.

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X