skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Hippocampus-sparende Ziekte Van Alzheimer

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Hippocampus-sparende ziekte van Alzheimer

JACKSONVILLE, Florida. — Neurowetenschappers aan de Mayo Clinic in Florida hebben een subtype van de ziekte van Alzheimer vastgesteld, waarvan ze zeggen dat dit type tot op heden niet juist herkend wordt en bovendien niet correct behandeld wordt.

De variant, genaamd ‘hippocampus-sparende Ziekte van Alzheimer’, werd aangetroffen in 11 procent van de 1,821 hersenen waarin Alzheimer is vastgesteld, die door de wetenschappers van de Mayo kliniek werden onderzocht. Dit suggereert dat dit subtype relatief wijdverbreid is onder de algemene bevolking. De Alzheimer’s Association in de Verenigde Staten schat dat er 5.2 miljoen Amerikanen zijn met de ziekte van Alzheimer. Als we er vanuit gaan dat bijna de helft van de hippocampus-sparende Alzheimer patiënten verkeerd gediagnosticeerd wordt, kan dit betekenen dat er meer dan 600.000 Amerikanen met deze Alzheimer variant zijn, volgens de onderzoekers.

Unieke symptomen

In een mondelinge presentatie tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology in Philadelphia, zeiden wetenschappers dat hippocampus-sparende Alzheimer vaak symptomen geeft die wezenlijk anders zijn dan de meest bekende vorm van Alzheimer die de hippocampus aantast, het centrum van het geheugen.

De patiënten, voornamelijk mannen, worden op een veel jongere leeftijd getroffen en hun symptomen kunnen bizar zijn — gedragsproblemen zoals frequente en soms profane woede-uitbarstingen, het gevoel hebben dat hun ledematen niet van hen zijn en door een ‘buitenaardse’, niet-identificeerbare kracht of visuele stoornissen bij afwezigheid van oogproblemen, aldus de onderzoekers.

Ze gaan ook veel sneller achteruit dan patiënten met de meest gangbare vorm van de ziekte van Alzheimer.

“Veel van deze patiënten hebben echter herinneringen die bijna normaal zijn, dus artsen diagnosticeren hen vaak verkeerd met een verscheidenheid aan aandoeningen die niet overeenkomen met de onderliggende pathologie,” zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Melissa Murray, Ph.D., een assistent-professor neurowetenschappen aan de Mayo Clinic in Florida.

Verkeerde diagnose en consequenties

Veel van deze patiënten worden onterecht met frontotemporale dementie (FTD) gediagnosticeerd, een aandoening die gekenmerkt wordt door veranderingen in persoonlijkheid en sociaal gedrag, of corticobasaal syndroom, gekenmerkt door bewegings- en cognitieve stoornissen. Taalstoornissen komen ook vaker voor bij hippocampus-sparende Alzheimer, hoewel patiënten geen vocale of gehoorafwijkingen hebben.

“Het tragische hiervan is dat deze patiënten vaak verkeerd gediagnosticeerd worden en we nu nieuwe bewijs hebben dat erop duidt dat geneesmiddelen die nu op de markt zijn voor de ziekte van Alzheimer het beste zouden kunnen werken bij de patiënten met hippocampus-sparende Alzheimer — mogelijk beter dan bij de gewone vorm van de ziekte,” zegt Dr. Murray.

“De onderzoekers profiteren enorm van een van de grootste hersenbanken van het land – meer dan 6.500 hersendonaties – en van een samenwerking tussen neurowetenschappelijk onderzoek en neurologie in de Mayo kliniek”, aldus Murray.

Beide kenmerkende eiwitten van de ziekte van Alzheimer — amyloïde beta (Aβ), dat Aβ ophopingen produceert, en tau, dat kluwens produceert — worden in alle subtypen van de ziekte van Alzheimer aangetroffen. De onderzoekers ontwikkelden een wiskundig algoritme om subtypen van Alzheimer te classificeren met behulp van kluwen tellingen. “Het fascinerende is dat alle patiënten met een subtype van Alzheimer dezelfde hoeveelheid amyloïde hadden, maar om de een of andere reden werden tau kluwens aangetroffen in strategische corticale gebieden onevenredig aan de hippocampus.”

Bij deze patiënten beschadigt en vernietigd tau bij voorkeur neuronen in gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij gedrag, motorisch bewustzijn en herkenning, evenals spraakgebruik en gezichtsvermogen, zegt Dr. Murray.

Ze zegt dat ze hoopt dat dit onderzoek, het tweede spraakmakende Mayo Clinic onderzoek waarin hippocampus-sparende Alzheimer benadrukt wordt, de manier van denken verandert onder artsen die dementie proberen te diagnosticeren, en dat ze door dit onderzoek zullen begrijpen dat geheugenverlies niet voorkomt bij iedere patiënt met de ziekte van Alzheimer.

Onze onderzoeken ondersteunen het idee dat dementie gerelateerd aan de ziekte van Alzheimer niet noodzakelijkerwijs gelijkstaat aan geheugenverlies, en ze maken duidelijk dat er meer onderzoek nodig is naar amyloïde en tau biomarkers om artsen te helpen bij het nauwkeurig(er) diagnosticeren van de ziekte van Alzheimer — ongeacht het subtype,” besluit Dr. Murray.

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X