skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Geen Woorden Maar Daden

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Geen woorden maar daden

Ik was mantelzorger voor mijn man die op jongere leeftijd de ziekte van Alzheimer kreeg, voor mijn moeder met dementie, mijn vader die kanker had en mijn schoonmoeder met dementie. Jaren nadat mijn man was overleden ontmoette ik een heel aardige weduwnaar waarmee ik drie fantastische jaren doorbracht totdat ik ook bij hem tekenen van dementie ontdekte. Aanvankelijk negeerde ik ze omdat ik niet wilde dat het waar was, maar het was waar. Ik wist dat ik die weg niet nog eens kon afleggen en mijn bloeddruk schoot omhoog toen ik opnieuw met deze situatie moest omgaan. Ik had nooit vermoed dat ik opnieuw in hetzelfde schuitje terecht zou komen. Er werd bij mij voorkamerfibrillatie vastgesteld, een hartritmestoornis, en ik wist dat ik de relatie moest afbreken.

Iets soortgelijks gebeurde terwijl ik voor mijn man zorgde. De leidster van de steungroep waar ik lid van was, zei tegen me dat ik uitgeput was en dat ik mijn man moest aanmelden voor een respijtprogramma. Uiteindelijk volgde ik haar advies op en had tijd voor mezelf om naar de dokter te gaan. Na onderzoek werd mij verteld dat ik baarmoederhalskanker had, Ik zat in het beginstadium. Ondanks die diagnose voelde ik me goed, maar realiseerde me dat ik niet meer thuis voor mijn man kon zorgen. Ik nam stappen om hem in een verzorgingshuis onder te brengen en dat was het moeilijkste dat ik ooit heb moeten doen. Het blad omslaan naar het volgende hoofdstuk van de mantelzorgreis klinkt eenvoudiger dan het in de praktijk is! Het komt helaas veel voor dat mantelzorgers hun eigen gezondheid negeren omdat ze het te druk hebben met de zorg voor iemand anders.

Ik was een hands-on mantelzorger, een mantelzorger op afstand, een soms totaal uitgeputte mantelzorger en uiteindelijk een bijzonder competent persoon die geleerd had om zich door het gezondheidszorgsysteem heen te manoeuvreren, zowel als de rol van mantelzorger op zich te nemen. Ik denk dat de periode vlak voor het begin van de zorg, wanneer symptomen nog niet helemaal duidelijk zijn en er moeilijk een diagnose gesteld kan worden, en de periode aan het eind, als de zorg voorbij is en de mantelzorger zich afvraagt wat hij of zij nu met haar leven moet doen, de moeilijkste tijden in het leven van een mantelzorger zijn.

Gedurende mijn tijd als mantelzorger waren er momenten van vreugde en gelach, tranen van verdriet, er was frustratie, leed en geluk en ik probeerde ze allemaal in mijn repertoire op te nemen. Sommige momenten springen eruit, bijzondere momenten, zoals de dag waarop mijn man, die al bijna een jaar geen woord meer had gesproken, mijn vraag of hij wist wie ik was beantwoordde met “Jij bent de liefde van mijn leven.” Dat soort momenten hielden me op de been.

Achteraf gezien denk ik dat de mantelzorg een van de moeilijkste dingen is die ik heb gedaan. En terwijl ik de dagen zag verstrijken, de maanden in jaren zag verglijden, leerde ik hoe ik mijn tempo kon aanpassen, hoe ik om hulp kon vragen en hulp kon ontvangen. Dat gebeurde niet van de ene op de andere dag, maar met veel vallen en opstaan. Iets anders dat ik deed en dat van onschatbare waarde bleek te zijn, was lid te worden van een steungroep. Dat was een redder in nood en een bron van troost en sociaal contact. Medepassagiers zijn de beste metgezellen op de mantelzorgreis.

Alle mantelzorgverhalen zijn uniek, net als de mantelzorgers die ze vertellen, en tegelijkertijd hebben alle mantelzorgverhalen overeenkomsten. Door het delen van onze wederzijdse verhalen leren we om door te gaan, om de benodigde veranderingen aan te brengen, om onze stem te laten horen en om goed voor onszelf te zorgen en daaruit nieuwe kracht te putten.

De mantelzorgperiode is de periode waarin we veranderen. Ik ben gevoeliger en meelevender, heb meer begrip en heb geleerd om aanwezig te zijn, van de dag te genieten en blij te zijn dat ik leef.

Als je geïnteresseerd bent in mijn verhaal is hier mijn website: http://alzheimercaregiveradvocate.com/

-Door Susan G. Miller-

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X