skip to Main Content

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Een innovatieve oplossing in Japan

Mensen met dementie raken vaak verward en gedesoriënteerd zodat ze soms weglopen en dan verdwalen. Dit kan gevaarlijk zijn en is niet bevorderlijk voor hun welzijn.

Japan is zich sterk bewust van de honderden ouderen die elk jaar vermist raken en nooit meer terugkomen. Nu heeft de lokale overheid in de stad Matsudo besloten daar iets aan te doen, met behulp van moderne technologie.

Haruo Hidaka, een van de uitvinders van de streepjescodes voor mensen met dementie, kreeg de inspiratie om er wat aan te doen toen hij zijn eigen oma snel achteruit zag gaan door dementie. Hij kwam er in de praktijk achter hoe stressvol het is als je dierbare aan de wandel gaat en het werd zijn missie om iets creëren dat die stress wat kan verlichten.

Draagbare badges of stickers waarop een QR code staat worden nu aan mensen met dementie en hun verzorgers uitgereikt. Deze QR codes kunnen door iedereen met een smartphone gelezen worden. Dit betekent dat als iemand in Matsudo een oudere tegenkomt die verdwaalt lijkt te zijn, ze de QR code van die persoon kunnen scannen en hem of haar vervolgens in veiligheid kunnen brengen. In de QR codes kan informatie worden opgeslagen zoals identificatiegegevens en het telefoonnummer van de persoon.

QR code stickers zijn zelfklevend zodat ze op kleding of bijvoorbeeld armbanden gedragen kunnen worden. Sinds de uitvinding van de QR badge is er een heel klein waterbestendig stickertje ontwikkeld dat op de vinger- of teennagel geplakt kan worden. Deze plakplaatjes werken hetzelfde als de QR badges, maar omdat ze niet op kleding maar op het lichaam worden ‘gedragen’, bieden ze meer veiligheid. Mensen zouden zonder trui, vest of jas de straat op kunnen gaan, maar ze kunnen niet op stap zonder hun teennagels! De kleine plakplaatjes blijven in het algemeen zo’n twee weken zitten.

Mevrouw Itou, die dementie heeft en een half uur van Tokio woont, loopt vaak weg van huis en is in het verleden al meerdere malen als vermist opgegeven. Wandelen was altijd een hobby van haar, en het heeft haar zoon vaak ongelooflijk veel moeite gekost om uit te vinden waar ze was. Nu heeft zijn moeder een badge met een streepjescode, die ervoor gezorgd heeft dat ze al een aantal keer succesvol in veiligheid is gebracht toen ze weer eens aan de wandel was gegaan.

Missie volbracht!

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X