skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Een Geval Van Ouderenmishandeling

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Een geval van ouderenmishandeling

Ellen was nooit getrouwd en woonde vrijwel haar hele volwassen leven alleen in haar huis. Ze was altijd heel actief en had een goeie band met de buren. Een paar keer per jaar kwamen haar neven en nichtjes op bezoek maar zij woonden redelijk ver weg, dus toen zij zelf trouwden en kinderen kregen zag Ellen hen steeds minder. Ze had altijd hard gewerkt en was financieel in zeer goede doen toen ze met pensioen ging. Toen Ellen 81 jaar was huurde ze Jacob in om haar te helpen met wat reparaties in en rond het huis en voor werk in de tuin toen ze dat zelf eigenlijk niet meer kon.

Op haar 84ste begon Ellen tekenen van dementie te vertonen, en had steeds meer hulp nodig. Ze vertelde Jacob dat ze van plan was om een hulp in te huren omdat niemand van haar familie in de buurt woonde en haar niet dagelijks bij kon staan. Jacob zei tegen Ellen dat ze geen extra geld hoefde uit te geven aan een verzorger omdat hij het geen probleem vond om die taak zelf op zich te nemen. Jacob greep zijn kans om een beter leven voor hemzelf te creëren, en trok bij Ellen in als haar mantelzorger.

Al snel overtuigde hij Ellen ervan dat ze hem een volmacht moest geven onder het voorwendsel van hulp met medicijnen en doktersafspraken. Vervolgens betaalde hij de rekeningen voor gas, elektra en water niet meer. Toen er aanmaningen kwamen begon hij Ellen te beschuldigen van vergeetachtigheid en bleef volhouden dat ze niet meer in staat was om zelf haar eigen geldzaken te regelen. Eerst weigerde ze om hem toegang tot haar financiën te geven maar uiteindelijk overtuigde hij haar ervan dat ze hem agent met een duurzame volmacht moest maken. (Dit is een type volmacht die je hele leven van kracht blijft zodat de agent de vrijheid heeft om alles dat in de volmacht wordt genoemd vrijelijk te beheren zolang je leeft).

Zodoende beheerde hij haar pensioengeld. Hij gebruikte daar een klein gedeelte van om voor haar eten, doktersrekeningen en medicijnen te betalen maar stortte de rest van het geld op zijn eigen rekening. Hij veranderde Ellens bankrekening in een en/of rekening zodat hij vanaf dat moment toegang tot al haar bankzaken had.

In de maanden daarna stopte Jacob met zijn werk in de tuin en repareerde niets meer in huis. De buren begonnen argwaan te krijgen. Ze begonnen zich zorgen te maken over Ellen, toen ze haar wekenlang niet meer zagen. Ze belden elke keer aan om uit te vinden hoe het met haar ging, maar Jacob zei keer op keer dat ze op dat moment net sliep of dat ze haar buren niet wilde zien. Hij zette nieuwe sloten op de deuren en zorgde dat familieleden die belden Ellen niet te spreken kregen en gaf de boodschappen die ze achterlieten nooit aan haar door. De enige persoon die Ellen af en toe nog sprak was haar dokter. Ze praatte met hem niet over het misbruik, omdat Jacob haar had wijsgemaakt dat hij de enige was die voor haar wilde zorgen, aangezien ze haar familie in geen maanden had gezien.

Ellen begon mentaal en fysiek slechter te worden. Ze had haar blaas en darmen niet meer onder controle. Haar gezichtsvermogen ging zo achteruit dat ze de nummers op de telefoon niet meer kon zien. Jacob vond het steeds moeilijker om voor haar te zorgen en begon tegen haar te schelden en te schreeuwen als ze viel of niet op tijd naar het toilet kon komen.

Hij begon haar slaappillen te geven zodat ze te slaperig was om te kunnen klagen. Hij verbood haar om haar slaapkamer uit te komen en hielp haar niet langer bij het baden of met wat dan ook in de badkamer. Haar gezondheid ging heel hard achteruit en uiteindelijk wist Jacob dat hij haar naar het ziekenhuis moest brengen. Ellen overleed enkele dagen nadat ze was opgenomen.

Tijdens haar leven had Ellen tegen haar neven en nichtjes gezegd dat ze elk een gelijkwaardig deel van haar bezit zouden erven, omdat ze zelf geen kinderen had. Ze had hen zelfs een kopie van haar testament laten zien. Nadat ze gestorven was kwam de familie erachter dat er een nieuw testament was, met Jacob als executeur-testamentair. In dit testament stond dat Ellen haar hele bezit aan Jacob had nagelaten. De familie heeft dit aangevochten en het grootste deel van Ellens bezit ging op aan jarenlange rechtszaken tussen hen en Jacob…

Ouderenmishandeling is niet altijd makkelijk te herkennen, maar je kunt een bepaald gedragspatroon, fysieke symptomen of andere typische kenmerken identificeren die bij elkaar opgeteld het bewijs leveren van misbruik, verwaarlozing of uitbuiting. Dit zijn een aantal risicofactoren die vaak spelen bij ouderenmishandeling:

  • Ouderen met geheugenproblemen of die fysiek afhankelijk zijn van anderen.
  • Ouderen die depressief of eenzaam zijn of geen sociale steun hebben.
  • Mantelzorgerstress als de mantelzorger de zorg van de oudere niet aan kan.
  • Een mantelzorger die drank of drugs gebruikt of heeft gebruikt.
  • Een mantelzorger die emotioneel of financieel afhankelijk is van de oudere persoon.

Als je dit soort situaties in jouw omgeving herkent, hou het in de gaten want dingen voorkomen of stoppen is nog altijd beter dan van kwaad tot erger!

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X