skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Dansend Door De Dementie

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Dansend door de dementie

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je effectief kunt communiceren met iemand die de ziekte van Alzheimer heeft? Door middel van alternatieve benaderingen en therapieën is het soms mogelijk. Een van deze therapieën wordt dans- en bewegingstherapie genoemd en kan communicatie in gang zetten en stimuleren en kan ook een manier zijn om frustratie te uiten via zelfexpressie. 

Volgens de American Dance Therapy Association is dans- en bewegingstherapie het psychotherapeutische gebruik van beweging om de emotionele, cognitieve, fysieke, sociale en spirituele integratie van de persoon te bevorderen. Dans- en bewegingstherapie gaat er van uit dat lichaam en geest met elkaar zijn verbonden.

Dans- en bewegingstherapie gaat er van uit dat onze levenservaringen in ons lichaam worden vastgehouden of opgeslagen. Die ervaringen kunnen, ondanks cognitieve, psychologische of fysieke beperkingen, door middel van beweging, herinneringen en emoties opnieuw opgeroepen en beleefd worden. 

Bij mensen die de ziekte van Alzheimer hebben blijkt deze therapie sociale interactie te stimuleren, de stemming te verbeteren, angsten en depressieve symptomen te verminderen. Het maakt het zelfbewustzijn sterker en nodigt uit tot zelfexpressie. Dans- en bewegingstherapie kan er zelfs voor zorgen dat het geheugen niet achteruitgaat en soms zelfs verbetert. De focus van de communicatie richt zich op het non-verbale en de mindfulness (het zich bewust zijn van de huidige ervaring), twee elementen die steeds belangrijker worden naarmate dementie de taal en het geestelijke bewustzijn aantast,

Een praktijkvoorbeeld
Mevrouw E., een 94 jaar oude dame, vertoonde typische symptomen van Alzheimer. Ze had ernstige geheugenstoornissen, had geen idee van plaats of tijd en zocht voortdurend in haar handtas naar haar paspoort.

Die dag maakte mevrouw E. deel uit van een dans- en bewegingstherapiegroep die uit zeven vrouwen bestond, Na een korte warming-up, waarbij ook elk lichaamsdeel snel even gecontroleerd wordt, werd de groep gevraagd om te doen alsof de ruimte vóór hen een leeg canvas is en hun armen penselen zijn. De therapeut speelde klassieke muziek op de achtergrond.

Mevrouw E., een klassiek geschoolde pianiste en een bijzonder artistieke, creatieve vrouw, ging helemaal op in het schilderproces. De therapeut kon de wieltjes in haar hoofd zien draaien terwijl ze schilderde in de lucht. Nadat het bewegingsgedeelte tot een eind was gekomen begon de groep te praten over wat er had plaatsgevonden. De therapeut vroeg iedereen wat ze hadden geschilderd en mevrouw E. legde de prachtige scene, die zich in haar hoofd had afgespeeld, uit. 

Mevrouw E. had een boot geschilderd waarmee de hele groep op een cruise kon gaan. Er werd haar gevraagd wat ze het mooist vond van die cruise was en ze antwoordde: “de frisse lucht en de weerspiegeling in het water.” De hele groep werd gevraagd om de “frisse lucht” te voelen. Veel van de deelnemers sloten hun ogen en haalden langzaam en diep adem, alsof ze de frisse zeelucht daadwerkelijk voelden.

Toen haar gevraagd werd wat ze in het water zag, zei mevrouw E. dat ze een spiegelbeeld van zichzelf zag, toen ze 25 jaar oud was, met de armen van haar man om haar middel. Terwijl ze dit vertelde welden tranen op in haar ogen. Ze had het er even moeilijk mee maar uiteindelijk concludeerde ze dat ze zich goed voelde over de herinnering, ook al maakte die haar aan het huilen. Daarmee werd de groepssessie afgerond en mevrouw E. opende haar handtas om naar haar paspoort te zoeken.

Dans/bewegingstherapie biedt individuen de gelegenheid om even helemaal aanwezig te zijn, om hun zintuigen te gebruiken en om de onafhankelijkheid, individualiteit en het zelfbewustzijn van de persoon weer even aan te spreken. Het is zoveel meer dan “dansen”. Het gaat over verbinding maken met de eigen kern en het potentieel dat er (nog steeds) is. Vergeet niet, lichaam en geest zijn verbonden en we kunnen het lichaam bewegen om de geest te laten bewegen! 

Geschreven door Erica Hornthal, professioneel zorgverlener en gecertificeerd bewegingstherapeut

https://thewomensalzheimersmovement.org/
Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X