skip to Main Content
10 Dingen Die Je Van Ouder Wordende Ouders Kunt Leren

10 dingen die je van ouder wordende ouders kunt leren

We zien oudere ouders keuzes maken die wij later ‘absoluut nooit’ zouden maken. Toch maken veel van onze ouder wordende naasten (en vrienden) precies dezelfde beslissingen! Ook al ben ik me daar nu bewust van, ik weet zeker dat als ik deze dingen niet opschrijf, ik op een dag ook ben vergeten welke dingen ik anders wilde doen dan mijn ouders. Vandaar dit briefje aan mijn oudere zelf.

Beste oudere ik, deze dingen wilde je onthouden:

Nummer 1

Je gaat een keer vallen en dan je zul je iets breken. Een belangrijk bot in je lichaam. Het zal pijnlijk en beangstigend zijn.

Het overkomt vrijwel iedereen maar het zal voelen alsof alleen jou dit overkomt, en alsof je iets stoms gedaan hebt, iets dat je had kunnen voorkomen.

Dergelijk trauma maakt dat je denkt dat ongelukken problemen zijn die opgelost kunnen worden als we nog voorzichtiger en nog meer beheerst te werk gaan. Je begint te twijfelen aan de manier waarop je je beweegt, en of je überhaupt zou moeten bewegen. Geef niet toe aan deze gevaarlijke manier van denken!

Weet je nog, toen mamma haar enkel had gebroken? Ze was zo onthand dat we de douche buiten moesten gebruiken om haar gevoel van waardigheid in tact te houden. Ze moest haar huis verlaten en was afhankelijk van ons. Dat was echt heel moeilijk.

Dus toen mijn vader een rolstoel kreeg vanwege zijn artritis, was zij degene die in de stoel zat, en vond zichzelf heel bijdehand dat ze een manier had gevonden om niet meer te vallen. Ze besloot een ‘reserve rolstoel’ in huis te halen, voor het geval er iets mis zou gaan met deze (mijn vaders) stoel. Ze zette overal gewone stoelen neer, zodat ze vrijwel alles zittend kon doen. Ze ging er van uit dat ze kon staan en lopen als het echt moest. In het uiterste geval dus.

Haar angst en haar oplossing waren in sommige opzichten uiterst rationeel. Doorgaan met fysiotherapie en zichzelf forceren om fysiek elke dag een beetje meer te doen, verder te komen, was in haar ogen volslagen idioot. Onder ouderen doen veel verhalen de ronde over vallen, iets breken, in het ziekenhuis terechtkomen, longontsteking krijgen en vervolgens nooit meer uit het ziekenhuis komen. Het zijn verhalen. Laat je eigen kwaliteit van leven daar niet door beïnvloeden. Blijf in beweging. Een sterk lichaam en een sterke geest voorkomt een hoop ellende.

Nummer 2

Creëer ruimte.

Doe elke maand iets weg. Geef het weg of gooi het weg. Als dat te moeilijk is, kun je ook een regel maken dat elke keer dat je iets nieuws koopt, je iets ouds weg doet.

Met groeiende stapels in huis wordt het moeilijker om mensen op bezoek te vragen, om essentiële dingen te vinden als je geheugen het af en toe laat afweten. Bovendien loop je meer risico om er over te struikelen en uiteindelijk moet je familie de troep die je achterlaat opruimen.

De ouder wordende geest verandert je ook in een soort cyborg (een kruising tussen mens en machine) waarbij je bezittingen ieder jaar meer deel van jou uitmaken. Als je familie dan suggereert dat je geen drie wokken nodig hebt of stapels met oude tijdschriften, zul je reageren alsof ze je hand willen amputeren.

Wees er van bewust dat jij niet slechts bent wat je bezit. In plaats daarvan, besef dat je levenservaring is wie jij bent.

Nummer 3

Zoek vrienden die jonger zijn dan jij.

De waarheid is dat als je het geluk hebt om oud te worden, er een hoop mensen om je heen zullen sterven, verhuizen, of geen relatie met anderen kunnen onderhouden vanwege hun eigen fysieke en/of mentale achteruitgang. Daarom heb je een sociale kring nodig die naast je eigen leeftijdsgenoten ook uit jonge en jongere mensen bestaat.

Hun activiteit is jouw doel. Zie het als een uitdaging en probeer hen bij te houden. De jongere mensen kunnen jouw ervaring en mentorschap waarderen. Wees blij dat zij jou zullen overleven en verhalen over jou zullen vertellen.

Dit is de beste remedie voor isolatie en eenzaamheid.

Nummer 4

Kies een doel dat langer blijft bestaan dan jij.

Dit kan betekenen dat je iets creëert dat jou zal overleven zoals een boek, een website, een schilderij, een bedrijf, enzovoort.

Het kan ook betekenen dat je een project of doel kiest dat jouw eigen verwachtingen te boven gaat, zodat je een reden hebt om er elke dag mee bezig te willen zijn. Neem je voor om elk voetbalstadium in het land te bezoeken, besluit om een einde te willen maken aan analfabetisme. Het gaat niet om de diepgang van het doel, zolang het maar iets is dat net buiten je bereik ligt.

Nummer 5

Stel een grens wat betreft praten over je lichaam en je verleden.

Niet dat je er helemaal niet over moet praten. Alle mensen praten over die onderwerpen, maar zijn dit je belangrijkste of enige onderwerpen? Ouderen hebben vaak niet in de gaten hoeveel ze hierover praten. De persoon met wie ze praten heeft al lang zijn aandacht verloren, maar de lijst van operaties, veranderingen in medicatie en het verhaal over hoe ze nooit de top van het bedrijf hebben bereikt of nooit hun kinderwens van astronaut worden hebben waargemaakt, moet afgemaakt worden.

Neem af en toe even pauze en vraag de andere persoon of zij zelf een dergelijke ervaring hebben. Stel jezelf de vraag wat je eigenlijk weet van degene aan wie je dit vertelt. Wat kun je over hem of haar weten? Wat kunnen ze van jouw verhaal leren?

Nummer 6

Als jij alleen je huis uit gaat om naar de dokter te gaan, woon je niet op de juiste plek.

Woon ergens waar je regelmatig je huis uit moet voor de basale dingen. Als je naar buiten gaat wordt je bijna gedwongen tot interactie met andere mensen. Je zult oogcontact moeten maken met de persoon achter de kassa in de supermarkt. Je zult in de winkel soms iemand moeten vragen iets voor je te pakken als het ergens staat waar je niet bij kunt. Je zult een van je buren die buiten is moeten begroeten en misschien een praatje maken. Dit zijn eenvoudige sociale scenario’s die angst en eenzaamheid op afstand houden.

Nummer 7

Doe iets dat vereist dat je elke dag iets nieuws leert.

Los een kruiswoordpuzzel op, leer een nieuw woord in een vreemde taal, vind uit hoe iets technisch werkt, leer hoe je zelf iets kunt naaien of kijk op internet of televisie om meer te weten te komen over plaatsen waar je nog nooit bent geweest.

Voeg nieuwe kennis toe, hoe klein ook, zodat je nooit denkt dat je alles dat je moet weten al weet. Het voorkomt ook dat oude taken steeds moeilijker lijken, als je vol vertrouwen iets nieuws aan je menu van bekwaamheden kunt toevoegen.

Nummer 8

Informeer of er een eenvoudigere manier is om iets te doen.

Natuurlijk, je bent gewend dingen op een bepaalde manier te doen, maar misschien heeft een familielid of vriend een nieuw idee dat ook kan werken. Luister naar hun hele verhaal, misschien kun je een gedeelte ervan gebruiken. En anders kun je gewoon erkennen dat het aardig van hen was om tijd aan je te besteden.

Nummer 9

Bied iemand je hulp aan.

Simpele dingen als de was opvouwen, sokken uitzoeken, het schone serviesgoed opbergen of iets te eten opwarmen kan voor familieleden die het druk hebben een groot verschil uitmaken.

Zelfs als het je een paar uur kost om iets van de ene naar de andere kamer te brengen, het geeft je de gelegenheid om in beweging te zijn, en het is weer iets waar zij verder niet over na hoeven te denken. Nee, je kunt ze niet meer helpen met hun boekhouding en je kunt niet meer op drie kleine kinderen tegelijk passen, nou en? Kleine dingen kunnen van groot belang zijn.

Nummer 10

Alsjeblieft, dank je wel en ik waardeer het.

Soms worden familieleden die even langs komen meteen gebombardeerd met alles wat je wilt dat ze voor je doen. Als jouw familielid, weet ik dat je (te) veel tijd hebt om na te denken over dingen die gedaan moeten worden. Maar de manier waarop je het vraagt is echt van belang. Geef prioriteit aan de dingen die voor jou echt het belangrijkst zijn en leg me uit waarom. Ik wil me nog steeds als jouw familielid voelen, niet als je personeel! Ennuh, graag gedaan!

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X