Marianne Potting wordt ‘mantelzorgprofessor’
Met de grote veranderingen in het Nederlandse zorgsysteem veranderen ook de eisen die gesteld worden aan professionals, organisaties en informele hulpverleners. De mantelzorg en informele zorg worden in het zorgsysteem belangrijker. Simpel uitgedrukt: vroeger trok de professioneel aan de touwtjes en hielp de mantelzorger daarbij. Nu is het andersom. De mantelzorger is degene van wie alles afhangt, de professional begeleidt haar of hem.
Dat betekent dat er anders moet worden gekeken naar informele zorg en dat die zorg beter georganiseerd moet worden. Daarom hebben het Platform Mantelzorg Limburg, Zuyd Hogeschool en Daelzicht met steun van Provincie Limburg (Huis van de Zorg) een bijzonder lectoraat Informele zorg ingesteld bij Zuyd Hogeschool, maakte de onderwijsinstelling vandaag bekend. Marianne Potting (foto) wordt met ingang van 1 september benoemd tot de nieuwe lector hiervan.
Het lectoraat richt zich in eerste instantie met name op de professionele ondersteuning van de informele zorg in de verstandelijk gehandicapten zorg (VG-sector). In deze sector hebben professionals in het verleden meestal de belangrijkste rol vervuld. Het doel van het lectoraat is om kennis te vergaren over de veranderende rol van de hulpverlener en over het samenspel tussen de zorgvrager, mantelzorger, (zorg)vrijwilliger en de (toekomstige) professional.
Voorheen waren de mantelzorger en de zorgvrijwilliger ondersteunend aan de professional die de regie voerde in het zorg- en begeleidingsproces. Straks wordt de professional ondersteunend aan de mantelzorger/zorgvrijwilliger en zal de regie veel meer bij de zorgvrager en diens mantelzorger komen te liggen. De professional gaat meer ondersteunen, faciliteren en inzetten op het stimuleren van de eigen kracht van de zorgvrager. Daarnaast gaat de professional inzetten op het versterken en uitbreiden van het sociale netwerk van de zorgvrager, vooral dit laatste wordt een kernthema van dit bijzondere lectoraat.
Dit bericht heeft 0 reacties