Mantelzorgverzekering in heel Nederland… maar niet in Rotterdam

Dat is nou jammer, zeg. Rotterdam is de enige gemeente die mantelzorgers uitsluit van de vrijwilligersverzekering. In alle andere Nederlandse gemeenten is de gratis vrijwilligersverzekering de afgelopen jaren juist uitgebreid met een dekking voor de aansprakelijkheid voor mantelzorgers. Dit blijkt uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.), onder alle 388 gemeenten.

De vrijwilligersverzekering wordt normaal gesproken door de gemeente afgesloten voor mensen die binnen hun gemeente actief zijn als vrijwilliger of mantelzorger. Het is een collectieve verzekering die de vrijwilliger c.q. mantelzorger automatisch dekt indien hem iets overkomt tijdens mantelzorg- of vrijwilligerswerkzaamheden. Ook aansprakelijkheid is binnen de vrijwilligerspolis gedekt. Voor Rotterdam is dit niet het geval, zo blijkt uit onderzoek van het A.I.C.. Mantelzorgers in de Havenstad zijn hierdoor genoodzaakt om zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor hun zorgwerkzaamheden.

VNG

Waar andere gemeenten de vrijwilligersverzekering via (bijv.) de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben geregeld, heeft Rotterdam heeft de in eigen beheer verzekerd bij Achmea. Binnen deze verzekering zijn mantelzorgers niet gedekt. Bovendien moeten vrijwilligers zich actief aanmelden voor de verzekering, terwijl dit bij vrijwel alle overige gemeenten automatisch gebeurt.

Aansprakelijkheidsdekking

De vrijwilligerspolis bevat een dekkingsmodule voor aansprakelijkheid van mantelzorgers, maar dit is nauwelijks terug te vinden op gemeentelijke websites. In veel gevallen wordt de aanwezigheid van een aansprakelijkheidsdekking zelfs ontkend, zowel op de gemeentewebsite als door medewerkers. 302 van de 388 gemeenten (78 procent) geven onvolledige informatie als het gaat om de aansprakelijkheidsdekking voor mantelzorgers.

Bron: Zorgvisie

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top