skip to Main Content

Mantelzorgtips voor beginners.

Het kan ons allemaal overkomen; ineens ben je mantelzorger.
Als mantelzorger voor je eigen kind, partner of andere dierbare krijg je een hoop nieuwe verantwoordelijkheden. Veel van deze verantwoordelijkheden voelen niet bepaald vertrouwd. Sterker nog, je kunt voor moeilijke zorgtaken komen te staan, die je nooit voor mogelijk hebt gehouden en het kan dan zelfs gebeuren dat je  onder veel stress komt te staan. Maar gelukkig komen er steeds meer tips van ervaringsdeskundigen naar buiten, die jou kunnen helpen in je zorg proces en die je doen gaan inzien dat mantelzorg ook best dankbaar kan zijn.

Mantelzorg voor een zorgbehoeftige dierbare is in de eerste plaats een daad van liefde en loyaliteit. En nu de levensverwachting van mensen langer wordt, er steeds meer medicijnen worden uitgevonden om ziektes te genezen of zelfs voor te zijn en onze ouderen steeds langer thuis blijven wonen, zullen er ook steeds meer mantelzorgers bijkomen.

Er bestaan verschillende mantelzorg-situaties. Wellicht zorg jij voor een ouder wordende vader of moeder of een echtgenoot met een lichamelijke beperking. Of misschien zorg je voor je kind die lijdt aan een psychische of mentale ziekte. Ongeacht wat jouw omstandigheden zijn, je zult een hoop ‘zorg’ gerelateerde verantwoordelijkheden op je pad krijgen. Je krijgt te maken met zorgtaken waar je niet voor getraind bent en waarvan je nooit gedacht had, ze ooit voor een dierbare te moeten doen. Of misschien woon je wel 150 km verder dan degene waar je voor zorgt en het enige wat jij wil is er zijn voor de persoon waar je van houdt.

Het mooie van mantelzorg is dat je echt geen Florence Nightingale of een super held hoeft te zijn om voor iemand waarvan je houdt te moeten zorgen. Een goede mantelzorger wordt je namelijk vanzelf, met vallen en opstaan. Er zijn tegenwoordig gelukkig veel mantelzorgers die – net als ik  – bruikbare ervaringstips online plaatsen.  Heel anders dan toen ik begon. Ik kwam alleen maar uit op de websites die de bezuinigingsmaatregelen van de Rijksoverheid predikte. Dat schoot voor mij niet echt op. Maar wat ik nu weet en toen bijvoorbeeld graag had willen weten is dat je om een goede mantelzorger te kunnen zijn, je  jezelf absoluut niet hoeft weg te cijferen. Hieronder geeft ik nog een aantal ervaringstips waar je als beginnende mantelzorger zeker iets aan zult hebben:

  • Probeer zo veel mogelijk informatie te vergaren over de ziekte of beperking van je dierbare en over mantelzorg in het algemeen. Kennis is macht dus hoe meer je weet hoe zekerder je je voelt in je nieuwe rol van mantelzorger.
  • Zoek andere mantelzorgers op, of dat nou bij een mantelzorg bijeenkomst of online is maakt niet uit.  Het zal je goed doen om te beseffen dat je niet de enige bent in een dergelijke soms moeilijke situatie. Daarbij helpt het ook om van elkaars kennis te leren en eventueel later weer met anderen te delen.
  • Niemand kent degene waar je voor zorgt zo goed als jij. Vertrouw dus altijd op je instinct. Niet dat je meteen alles moet negeren wat artsen en andere zorg-professionals adviseren maar als het niet goed voelt moet je nooit schromen om het probleem te benoemen.
  • Stimuleer de onafhankelijkheid van degene waar je voor zorgt. Mantelzorg betekent niet dat je meteen alles voor iemand moet doen. Zoek naar de dingen die nog wel zelfstandig gedaan kunnen worden en ga op zoek naar mogelijke hulpmiddelen die daarbij van dienst kunnen zijn.
  • Ken je grenzen en geef deze ook duidelijk aan. Wees realistisch als het aankomt op het aantal uren dat je daadwerkelijk kunt mantelzorgen. Je hebt wellicht zelf nog een gezin of meerdere (kleine) kinderen die zorg nodig hebben en/of een drukke baan. Geef je grenzen duidelijk aan en communiceer deze met artsen, naaste familieleden en andere mensen die betrokken zijn bij de zorg.

Mocht je na het lezen van deze tips nog meer suggesties hebben, schroom dan niet om ze onder dit bericht te plaatsen. Op die manier leren we van elkaar en dat is precies waar het om gaat. Zorgen doen we samen!

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X