Mantelzorgmoeder: "Ze noemen haar een last voor de maatschappij"

Gezien op de website van Editie.nl: het hartverscheurende verhaal van mantelzorg-mama Pam. Het 2-jarige dochtertje van Pam De Almeida lag 2 weken in het ziekenhuis. Sophia (die het Syndroom van Down heeft) werd behandeld voor een infectie. In de tijd dat Pam bij haar dochtertje Sophia aan het bed zat dacht ze na over dingen die ze nog nooit met iemand gedeeld had over haar leven als moeder van een gehandicapt kindje.

De Canadese Pam besloot al haar geheimen te delen op haar blog ‘Slice of Life‘. “Ik twijfelde lang om dit te delen” schrijft ze in haar post, “ik heb dit nog nooit aan iemand verteld, zelfs niet aan mijn familie.”

‘Ik ben niet altijd sterk’

Pam krijgt vaak te horen dat ze zo’n sterke moeder is omdat ze een kindje heeft met het Syndroom van Down. “Maar ik ben niet altijd sterk. Ik huil, ik maak me zorgen, ik ben nerveus en ik ben zenuwachtig. Ik doe gewoon wat ik moet doen, daardoor ben ik niet sterk of speciaal, dit is gewoon iets wat elke moeder voor haar kind doet.”

Een ander geheim wat ze deelt in haar bericht is dat ze zich pas na de geboorte van Sophia realiseert hoe hard en hoe gemeen mensen kunnen zijn. “Ik wist wel dat er gediscrimineerd werd maar dat het zo erg was had ik me niet voor kunnen stellen. Mensen zeggen dat Sophia een last is voor de maatschappij, en dat ik abortus had moeten plegen. En ze zeggen dat het maar goed is dat ik ook nog een ‘normaal’ kind thuis heb. Het lijkt misschien alsof het me niets doet maar ik moet elke keer huilen als er zoiets tegen me gezegd wordt.”

Vrienden verloren

Pam vertelt dat ze vaak eenzaam is omdat haar vrienden haar in de steek hebben gelaten. “Mensen begrijpen niet goed waar ik allemaal doorheen ga, misschien dat sommige vrienden me daarom meer ruimte geven. Maar dat is het laatste wat ik nodig heb. Ik heb mijn vrienden nodig, niet de afstand.”

Als laatste vertelt ze dat ze vaak over de dood nadenkt. Vooral over die van Sophia.  “Ze heeft gewoon een grote kans om snel ziek te worden omdat ze nu eenmaal gezondheidsproblemen heeft. Ik wil er niet over nadenken, en ik stop het weg. Ik schaam me er voor dat ik er aan denk, al is het maar voor even.”

Met deze post wil Pam één ding duidelijk maken. “Wat mensen ook zeggen, hoeveel vrienden ik ook verlies of hoe vaak ze ziek wordt. Ik zou niets willen veranderen. Wat we ook meemaken, we maken het samen mee.”  Ze hoopt dat meer mensen hun ervaringen over het ouderschap van een kindje met Down zullen delen.

Bron: editie.nl

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top