skip to Main Content

#MantelzorgKunst; de ‘Story-Bowl’

Elke stap, elke seconde

Ieder klein of groot moment

Vormen een heel mensenleven

Maken jou tot wie je bent

 

Dat wat jij mee moet dragen

Leg het maar in deze schaal

Is het zichtbaar of verborgen?

Het is hier veilig allemaal

 

Aan jou of je hieruit wilt delen

Jouw verlies, verdriet en pijn

Maken jou sterk en authentiek

Lieve mens, je mag er zijn

Antoinette, 2017

 

Verhalen delen helpt. Verhalen omzetten met creativiteit in tastbare creaties doet helend werk. Raakt dieper. Soms kun je er geen woorden aan geven, maar wel vorm. Door met de hand te creëren leg je een directe verbinding met je hart.

Dementie ervaren in je nabijheid als (in)formele zorggever doet iets met ieder. Bij mijzelf ervaar ik een intensiteit hierin. Het grijpt mij, laat mij telkens niet meer los, wil er alles van weten; het ‘be-grijpen’. Zodat ik er werkelijk voor iemand kan zijn, zodat ikzelf staande blijf binnen alle emoties die telkens weer op je afkomen. Kennis geeft ruimte.

Als keramist ontmoette ik onlangs een gerespecteerd vakgenoot Thomas de Roo, van Galerie Basalt in Den Haag. Thomas zet zich in voor meerdere mensen om hem heen, ook als mantelzorger. En als mede mantelzorger -bij dezelfde organisatie als waar Klaas verblijft-, ontmoette ik kort geleden via Facebook (live) Antoinette Wessels. Al langere tijd was ik ‘op zoek’ naar een mooie samenwerking binnen de creativiteit. Voor mijn gevoel kom je dan tot een nóg krachtiger vorm van expressie. Sinds ik bij mijzelf mijn eigen rouw om Klaas ontdekte, kwam creatief gezien telkens bij mij de ‘Story-Bowl’ in verschillende jasjes langs. Zo noem ik de schaal die uitnodigt voor het levensverhaal, het is een open vorm die je goed kunt omvatten.

Door te decoreren en woorden toe te voegen op een materiaal als klei, kan ik het verhaal met mooie symboliek uitbeelden op de schaal – aan de binnen –en buitenkant. Een persoonlijk verhaal, verteld door de ontvanger van de ‘Story-Bowl’. De dierbare voorwerpen die je erin kunt leggen doen de rest. Of zoals bij deze eerste schaal gemaakt voor alle mantelzorgers, het gezamenlijke verhaal verteld ‘als mantelzorger van’. De ontmoeting met Thomas, en met Antoinette gaf mij de ruimte om mijn idee werkelijk vorm te geven, zoals het al een lange tijd in mij leefde. De ‘Story-Bowl’ nodigt, voor mijn gevoel, uit tot verbinding.

Jij ziet jouw verhaal, jij ziet mijn verhaal

Je voelt het, het raakt

Je kunt het oppakken, een nieuwe vorm aan geven

Het mag er zijn

Mag ik je uitnodigen wanneer de gedachten van de ‘Story-Bowl’ je aanspreekt, gerust dit idee op jouw wijze te kopiëren en vorm te geven? Samen met Antoinette heb ik het idee gevat om mijn creatie d.m.v. een foto op een kaart te (gaan) zetten, met haar gedicht erbij. In de komende tijd zullen wij (is de intentie) samen aan nog een paar mooie kleine projecten, puur op gevoel en in eigen tempo, werken. We bundelen de creaties inclusief de gedichten tot een inspirerend mapje van mogelijk vier kaarten. Met deze kaarten hopen we elkaar te ondersteunen en uit te dragen dat we er voor elkaar, tijdens deze intensieve ervaringen als mantelzorger, er als medemens voor elkaar kunnen zijn! Als (in)formele Zorggevers! Spreekt het je aan? Laat het mij/ons weten; leuk!

#MantelzorgKunst

Uiteraard ben ik benieuwd naar jouw eigen totaal andere creatieve creaties; als dit voor jou ook een vorm van delen, verwerken en groeien als mantelzorger/professional is! Of wanneer het ingezet wordt in het leggen van verbinding tussen de (in)formele zorggevers. Benieuwd!

Onlangs naar de voorstelling ‘Dag Mama’ in Buren geweest van dr. David en drs. Sarah Blom. Aanrader. www.oudwordenmetzorg.nl/dementie-in-theater . Nog zo’n inspirerende vorm van creativiteit en delen!

<  Foto: Vormgeving Thomas de Roo, Decoratie Ingrid van der Voort, Porselein, Engobes, Geglazuurd, 2017, Gedicht Antoinette Wessels >

Ingrid van der Voort

Ingrid werkt in de thuiszorg. Ze geeft graag werkelijke aandacht aan mensen, bijvoorbeeld door het maken van 'HerinneringsKunst'. Ze zorgt samen met haar broer en echtgenoot voor haar vader Kees. Hij heeft Lewy Body Dementie en woont op een kleinschalig wonen afdeling in het verpleeghuis.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X