Mantelzorggeluk door foto’s en filmpjes

Drie jaar lang maakte ik wekelijks een kort filmpje waarin ik mijn vader met Alzheimer aan het woord liet. Deze video’s waren meer dan alleen een glimp in ons leven. Ze waren met name een eerbetoon aan de moed en veerkracht van mijn vader. Want als iets heftig was in zijn ziekteproces, dan was het wel de acceptatie die hij moest vinden. Dat was voor hem heel lang, heel lastig en toch lukte het hem om ermee te dealen. Weet je hoe? We bleven hem ondanks dat hij steeds meer achteruit ging altijd zien en horen. Ook de volgers van Mantelzorgelijk. Hij genoot enorm van al jullie lieve opmerkingen onder die filmpjes. Uren heb ik die in die drie jaar aan hem moeten voorlezen. Hij straalde dan!

Toch was het voor mij niet altijd gemakkelijk om de impact van deze vreselijke ziekte te tonen. Maar ik geloof stellig dat het belangrijk is om bewustzijn te creëren en de realiteit van bijv Alzheimer in de praktijk te delen. En eerlijk? Het was heus niet louter verdriet, we hebben ook énorm gelachen samen. En het was ook echt ontroerend, al zijn Dementese zinnen. En door onze videogesprekken te delen, probeerde ik anderen te inspireren en ondersteunen die ook te maken hadden met Alzheimer of andere vormen van dementie.

Mijn tip voor jullie is om zoveel mogelijk beeldmateriaal van jullie dierbare te maken. Het kan moeilijk zijn om te zien hoe een ziekte vordert, maar deze beelden zullen na het overlijden enorm waardevolle en gelukkige herinneringen worden. Geloof me, ze zullen je helpen om de mooie, gelukkige momenten, de lachjes en de liefde levend te houden.

Dus blijf filmen en fotograferen, blijf delen en blijf jullie verhalen vertellen. Laat de wereld zien dat er hoop en liefde is, zelfs in de aller donkerste of verdrietigste tijden. En weet dat jullie nooit alleen zijn. Samen vormen we bij Mantelzorgelijk een mooie gemeenschap van mantelzorgers die elkaar steunen en begrijpen.

En nátuurlijk sluit ik dit mantelzorggelukje niet af zonder nog even een filmje te delen :) Misschien herinner je je die lelijke, kanariegele zonnenbril nog wel haha

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top