Mantelzorgers zijn per gemeente miljoenen euro’s waard!

Vandaag deel ik een nieuwsbericht van MantelzorgNL. Het gaat over de maatschappelijke waarde van mantelzorg. Uit onderzoek dat Ecorys uitvoerde in opdracht van MantelzorgNL blijkt dat mantelzorgers per gemeente miljoenen euro’s waard zijn. Ook is berekend wat het kost als mantelzorgers hun werk neerleggen.

In Groningen zou dat de gemeente jaarlijks 465 tot 638 miljoen euro kosten. In een gemeente als De Bilt komt dit uit op een bedrag tussen de 82 en 112 miljoen euro.

Natuurlijk werd ik nieuwsgierig hoe dat in mijn gemeente zit.

  • In de gemeente Gooise Meren zijn op basis van een schatting van MantelzorgNL per jaar ca 17 duizend mantelzorgers actief. Ik weet dat dit cijfer behoorlijk accuraat is.
  • In totaal besteden zij ca 5 miljoen uren per jaar aan mantelzorgtaken.
  • De waarde van de tijdsinzet van mantelzorgers wordt geraamd tussen de 48 en 79 miljoen euro per jaar.
  • Zij maken per jaar ca 6 miljoen euro aan kosten om mantelzorg te kunnen bieden. Denk hierbij aan extra reiskosten, kosten van hulpmiddelen of boodschappen, medicatie en/of zorgattributen.

Weet je wat het de maatschappij zou kosten als de zorg die mantelzorgers geven door een professional zouden moeten worden gedaan? Het vervangen van mantelzorgers in mijn gemeente Gooise Meren door publieke of private zorg kost de gemeenschap dan tussen de 107 en 147 miljoen euro per jaar. Nu jij weer!

Nu ik dit weet vind ik nog verschrikkelijker hóe mantelzorgers in Nederland ondergewaardeerd worden. De overheden mogen mantelzorgers echt wel eens wat meer erkenning en waardering geven. Wat liever voor ze zijn en ze beter ondersteunen. Onze mantelzorg is van een enorme maatschappelijke waarde. Ze zullen raar staan te kijken als mantelzorgers zouden zeggen: Ik kap er mee!

Benieuwd naar de resultaten in jouw gemeente? Neem dan even een kijkje op de website van MantelzorgNL via deze link.

 

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top