skip to Main Content
Mantelzorgers Voelen Zich Niet Gesteund Door Werkgever

Mantelzorgers voelen zich niet gesteund door werkgever

71% van de mantelzorgers in Nederland ervaart een hoge werkdruk door het combineren van werk en mantelzorg. 73% heeft het gevoel dat de combinatie werk en mantelzorg in Nederland niet goed is geregeld. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond/ Peil.nl. 39% van de mantelzorgers voelt zich niet gesteund door werkgever/ leidinggevende, 40% niet door collega’s.

Zorgwekkende cijfers, toch? Nederland telt ruim 4 miljoen mantelzorgers. Deze groep echt heeft steun nodig vanuit de werkomgeving, anders ligt een burn-out voor veel werkende mantelzorgers op de loer. Het is dus wel zaak dat dit thema voor de toekomst geregeld gaat worden, zeker omdat er steeds meer mantelzorgers bij zullen komen.

Maar het onderzoek laat nog meer cijfers zien. Zo blijkt bijvoorbeeld dat werknemers niet goed op hoogte zijn van de formele regelingen rond mantelzorg. 54% weet niet of er formele regelingen op het werk zijn voor mantelzorg. Slechts 16% kent de wettelijke regelingen. 59% weet niet of er cao afspraken zijn over mantelzorg.

Het CNV maakt zich hard voor cao afspraken die ruimte bieden voor het uitvoeren van mantelzorg. Belangrijk hierin is dat werknemers ruimte van hun werkgever krijgen om mantelzorgtaken uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld door maatwerkafspraken te maken over thuiswerken, flexibele werktijden, tussendoor even weg te kunnen of door minder zware projecten te krijgen tijdens periodes van intensieve zorg.

In de arbeidsvoorwaardennota 2019 die de CNV onlangs publiceerde en in de special over mantelzorg kun je veel meer lezen over dit onderwerp.

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Absoluut waar, nu in met een burn-out en lichamelijke ziekte thuiszit is er begrip en zorg Mn van de bedrijfsarts. In de jaren van verdriet, zorg en mantelzorg was er geen begrip en ondersteuningen vanuit de werkgever. Ook niet toen ik zelfstandig contact zocht en 5 gesprekken voerde met bedrijfsmaatschappelijk werk ondernam niemand actie of signaleerde iets. Nu maar hopen dat er iets met die cijfers gedaan wordt.

  2. Absoluut waar, nu in met een burn-out en lichamelijke ziekte thuiszit is er begrip en zorg Mn van de bedrijfsarts. In de jaren van verdriet, zorg en mantelzorg was er geen begrip en ondersteuningen vanuit de werkgever. Ook niet toen ik zelfstandig contact zocht en 5 gesprekken voerde met bedrijfsmaatschappelijk werk ondernam niemand actie of signaleerde iets. Nu maar hopen dat er iets met die cijfers gedaan wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X