Mantelzorgers vaak overbelast – en in financiële problemen

gelezen2Er bestaat een behoorlijk gebrek aan informatie voor mantelzorgers. Bovendien komen steeds meer mensen die de zorg voor een naaste hebben in financiële problemen. Vanwege de verhoging van de eigen bijdrage en de invoering van de kostendelersnorm. Dat laatste houdt in dat, als je een woning deelt met meer volwassenen, de bijstandsuitkering daarop wordt aangepast. Dat blijkt uit de Trendrapportage van de landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo. Ook blijkt dat 80 procent van de mantelzorgers nog altijd door gemeenten van het kastje naar de muur worden gestuurd.

In de afgelopen dagen is er gelukkig veel aandacht geweest voor de verschillende uitkomsten van dit Trendrapport. Ook op Mantelzorgelijk schreven we over de financiële gevolgen van mantelzorgen: gekort worden op je AOW als gevolg van de inzet van je dierbare – het overkomt steeds meer mensen.

Op de site zorgwelzijn staat een mooie samenvatting van het Mezzo-trendrapport. Kijk maar even mee.

Sociale netwerk

Het onderzoek van Mezzo staat in schril contrast met de uitkomsten van een CBS-onderzoek naar in hoeverre mensen voor hulp en steun terecht kunnen in hun sociale netwerk. Daaruit blijkt dat bijna iedereen bij familie en vrienden terecht kan voor hulp bij financiële en persoonlijke problemen. Familie is de belangrijkste bron voor hulp en steun, constateert het CBS. Onder ouderen bestaat wel veel schroom om bij familie aan te kloppen ‘als de AOW ontoereikend is voor de eerste levensbehoeften’.

Mantelzorgers die minder moeten gaan werken om meer zorg te verlenen aan hun naaste, zullen in 2015 flink in inkomen achteruitgaan. De inkomensval kan oplopen tot meer dan 1100 euro per maand, blijkt uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Senioren

Uit onderzoek van ouderenorganisatie PCOB blijkt dat ouderen minimaal 1 keer per week tot dagelijks 1 tot 4 uur vrijwilligerswerk verrichten. Uit het onderzoek komt ook dat 80 procent van de senioren die vrijwilligerswerk doen, dit al langer dan 5 jaar doet en 60 procent al langer dan 10 jaar. Veel senioren willen wel meer werk verzetten, maar twee derde zegt dat het er echt niet bij kan.

Mantelzorgers

Volgens Mezzo staan ‘de kopzorgen over de slechte communicatie met instanties en over hun eigen financiële problemen in de weg dat mantelzorgers goede zorg kunnen bieden aan naasten. Het is absoluut noodzakelijk dat gemeenten het gemakkelijker maken voor mantelzorgers in plaats van moeilijker’. Door in ieder geval betere informatie en duidelijkheid te geven over de mogelijkheden van hulp binnen de gemeente.

Overbelast

In Nederland geven 3,5 miljoen mensen hulp en steun aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Ongeveer 450.000 mantelzorgers zijn volgens Mezzo zwaar of overbelast als gevolg van hun zorgtaken.

1250wmBarbara: Eén ‘feitje’ uit het rapport was nieuw voor mij: van de 3,5 miljoen Mantelzorgers in Nederland voelt bijna 13 procent zich zwaar belast of overbelast als gevolg van hun zorgtaken. Wat een enorm getal. Dat zijn allemaal mensen, die meerdere ballen in de lucht moeten houden! Die niet alleen voor een dierbare zorgen, maar ook een gezin runnen, vaak een baan hebben, die ‘midden in de samenleving staan’. 450 duizend mantelzorgers in Nederland kunnen de extra zorg die ze belangeloos geven niet of nauwelijks bolwerken. Wat gaan we dáár met zijn allen aan doen?

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Hoi Barbara en mantelzorgers
    Nog even een kleine toelichting bij wat je schrijft over de kostendelersnorm. Het klopt dat je bijstandsuitkering omlaag gaat, naarmate je met meer mensen in één huis woont: als je met z’n tweeën woont, houd je 50% over, met zijn drieën gaat je uitkering naar 43,55 procent. (niet als je samenwoont met studenten, jongeren tot 21, of als er een commerciële relatie in het spel is). Voor bestaande gevallen gaat deze regel overigens per 1 juli as in.
    Maar: de kostendelersnorm voor mensen met AOW geldt nu nog niet! Er loopt een onderzoek naar. Verwacht wordt invoering per 1 juli 2016.
    Hartelijke groet, Nicolien Reith, mantelzorgmakelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top