skip to Main Content

Mantelzorgers prioriteit bij Covid-19 vaccinatie?

Minister Hugo de Jonge verwacht dat begin januari 2021 gestart kan worden met het vaccineren van mensen tegen het coronavirus. Er is veel om te doen want zijn we er in Nederland al wel echt klaar voor? Het is namelijk een énorme logistieke organisatie en veel partijen hebben nog behoorlijk wat vragen over de strategie van het vaccinatieprogramma.

Discussie

Toch is er ook nog veel discussie over het vaccin zelf. Met name bij mensen uit de zogenaamde sandwichgeneratie. Er zijn bijvoorbeeld veel vragen over bijwerkingen op de langere termijn. Daar zijn natuurlijk nog geen gegevens over omdat het vaccin er nog maar zo kort is. Toch moeten we ervanuit gaan dat niemand een vaccin krijgt dat niet op werking en veiligheid is getest en goedgekeurd is door de instanties die al onze geneesmiddelen beoordelen. De ‘proefkonijnen’ zijn mensen geweest die de vaccins in eerdere fasen van de ontwikkeling toegediend hebben gekregen (daarvoor hebben ze zich gewoon vrijwillig aangemeld). Net als bij alle andere middelen kunnen zich op de langere termijn zeldzame bijwerkingen voordoen. De inschatting van onderzoekers is dat dit zó weinig zal gebeuren dat de voordelen van de vaccins ruimschoots opwegen tegen de nadelen van een infectie met het coronavirus.

Voorstanders

Veel voorstanders vinden de discussie over wel of niet vaccineren tegen het coronavirus heel bizar. Zij vinden wel dat iedereen de prik moet gaan halen zodra die er is. Je vaccineert natuurlijk ook als je een reis naar het buitenland maakt, waarom nu dan niet? Ook zijn er voorstanders die verder gaan en vinden dat mensen die zich niet willen laten vaccineren minder vrijheden moeten krijgen. Dus niet naar restaurants, theaters en festivals zolang je niet gevaccineerd bent.

Mantelzorgers prioriteren?

Er waren de afgelopen weken ook veel vragen over welke bevolkingsgroepen eerst gevaccineerd mogen worden. Het kabinet heeft inmiddels besloten dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking als eerste aan de beurt zijn. Ook is er een wens om chronisch zieken zo snel mogelijk te vaccineren. De gezondheidsraad vindt dat zestigplussers en zieken als eerste gevaccineerd moeten worden. En afgelopen dinsdag lazen wij dat er vanuit Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), MIND, Mantelzorgnl en KBO-PCOB een brief richting de Tweede Kamer is gegaan met de wens dat ook mantelzorgers voorrang moeten krijgen bij het vaccinatieprogramma.

Moeilijk vervangbare rol

Mantelzorgers zouden prioriteit moeten krijgen omdat zij een belangrijke en moeilijk vervangbare rol hebben in de zorg van hun naaste. Daarnaast biedt het extra bescherming als de naaste niet gevaccineerd kan worden. Juist in de coronacrisis is men erachter gekomen dat het tekort aan beschikbare zorgverleners groot is en is het alleen maar duidelijker geworden dat mantelzorgers vooral onmisbaar zijn geworden bij de zorg in thuissituaties.

Wat vind jij? Moeten mantelzorgers prioriteit krijgen bij het Covid-19 vaccinatieprogramma? Reageer onder dit bericht of via info@mantelzorgelijk.nl

 

Marjolijn-Margreet

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X