Mantelzorgers opgelet: FNV adviseert wisselen van zorgverzekeraar!

Mantelzorgers opgelet: FNV Zorg & Welzijn adviseert verzekerden van Zilveren Kruis Achmea in Utrecht, Zwolle, Ommen en Hardenberg over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Veel ouderen in deze steden dreigen hun vaste verpleegkundige te verliezen door “een omstreden experiment” met de wijkverpleging, waarschuwt FNV.  

De verzekeraar wijst per wijk een vaste zorgorganisatie aan. Andere zorgaanbieders krijgen slechts 75 procent van de zorg vergoed en zouden zo worden gedwongen de wijk te verlaten. Verzekerden hebben daardoor geen keuzevrijheid meer en dat gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg, vindt de FNV.

Vorige maand voerde de bond actie tegen het experiment bij het kantoor van Zilveren Kruis Achmea in Leiden. De koepel van Utrechtse huisartsen riep de verzekeraar in een open brief op te stoppen met het experiment.

Minder papierwerk

Achmea benadrukt in een reactie dat de situatie voor bijna 80 procent van de klanten hetzelfde blijft. Ook behouden klanten hun vergoeding; de korting is voor rekening van de thuiszorgaanbieder die niet de voorkeur geniet. Verder laat Achmea weten dat de proef niet geldt voor specialistische zorg.

De nieuwe aanpak heeft volgens Achmea meerdere voordelen. Zo is er minder papierwerk. Verder kan de regisseursrol voor de wijkverpleging beter worden ingevuld. Achmea heeft een ondergrens ingesteld voor de kostprijs, zodat thuisorganisaties daar niet onder gaan zitten.

Bron: NOS

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top