Mantelzorgers niet standaard getest bij uitbraak verpleeghuis

Op de persconferentie van 1 september jl. maakte Hugo de Jonge van VWS bekend dat bij een uitbraak van het coronavirus in een verpleeghuis voortaan alle bewoners en medewerkers wekelijks getest gaan worden. Daarnaast zal personeel vaker preventief gebruik maken van mondkapjes. Ook wordt onderzocht of bewoners en medewerkers preventief getest kunnen worden op het moment dat er in de regio veel besmettingen plaatsvinden.

Nu mantelzorgers weer volop op bezoek kunnen bij hun dierbaren, vragen wij ons af: Waar zijn de mantelzorgers in dit verhaal? Zij zorgen binnen de zorgdriehoek toch gewoon weer mee voor hun dierbaren? Vreemd, maar zoals het er nu naar uitziet worden vaste mantelzorgers niet standaard getest in geval van een uitbraak in het verpleeghuis.

Zorgdriehoek

Wederom worden mantelzorgers dus niet genoemd in de aangekondigde maatregelen. Slechte zaak. De minister en zijn adviseurs kennen het belang van deze driehoek toch wel? Het is namelijk niets nieuws. Toch nog maar even een uitleg:
Een zorgdriehoek is een samenwerking waarbij drie partners zijn betrokken: de cliënt/bewoner, naasten zoals familie of mantelzorger en de zorgprofessional. Hun gekoppelde doel is, je raadt het, goede zorg! Naar aanleiding van de vele bezuinigingen in de verpleeghuiszorg is deze driehoek steeds belangrijker geworden. Daarom stonden wij tijdens de lockdown op onze achterste benen. Mantelzorgers werden ineens niet meer gezien als zorgpartner binnen die driehoek, maar gewoon als buitenstaanders. Schokkend vonden wij.

Mantelzorg gaat gewoon door

Als een dierbare in het verpleeghuis wordt opgenomen is daar een lang en zwaar traject vol zorg aan vooraf gegaan. Zorg die mede ook door de mantelzorger wordt gegeven. Mantelzorgers kennen hun dierbaren het beste en weten als geen ander hoe zij het beste gedijen. Als er iets met een bewoner aan de hand is, waar de verzorgenden zich geen raad mee weten, wordt vaak de mantelzorger geroepen. Dat weet ik uit eigen ervaring maar ook van lotgenoten. In veel gevallen gaat mantelzorg binnen het verpleeghuis gewoon door. Wij durven nu, een tijdje na die vreselijke lockdown, zelfs te beweren dat er bewoners van verpleeghuizen zijn die niet gestorven zijn aan Corona, maar aan de genomen maatregelen. Schrijnend en ondoordacht. Dit mag echt meer gebeuren!

Mantelzorgers tellen mee!

Inmiddels weten wij dat veel zorginstellingen bij een eventuele uitbraak niet meer geheel in lockdown gaan. Tijdens de persconferentie gaf Hugo de Jonge een positieve aanvulling hierop: ‘Bij een corona-uitbraak zal het bezoek in verpleeghuizen zo normaal mogelijk moet kunnen doorgaan.’ Mantelzorgers zullen dus gewoon toegang blijven houden tot hun dierbaren die niet besmet zijn. Des te belangrijker is het dat als afdelingen getest worden, ook de vaste mantelzorgers getest gaan worden. Vanuit Mantelzorgelijk willen wij er daarom bij het ministerie van VWS op aandringen dat ook mantelzorgers, die meehelpen bij de zorg voor hun naaste en daarbij de 1,5 meter afstand niet kunnen handhaven, bij een uitbraak worden getest. Ook vinden wij dat mantelzorgers – als voldoende afstand houden niet mogelijk is – preventief gebruik moeten kunnen maken van beschermende middelen. Wij vinden dat deze regelingen ook breder ingezet moeten worden dan de verpleeghuizen alleen. Het geldt ook voor alle andere instellingen zoals bv. in de gehandicaptenzorg en de GGZ. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen.

Handreiking bezoekregeling verpleeghuizen

ActiZ (branchevereniging van zorginstellingen), Alzheimer Nederland en een aantal andere partijen hebben begin mei een handreiking uitgegeven over de bezoekregeling in verpleeghuizen. Deze maand verschijnt een herziene versie. Met daarin ook aandacht voor het betrekken van mantelzorgers bij de zorg voor hun naaste in de zorginstelling, ook op momenten dat er in de instelling besmettingen zijn. We hopen dat die herziene handreiking er snel komt. Zodra we meer weten informeren we je daar uiteraard zo snel mogelijke over via onze website.

 

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top