Mantelzorgers niet benaderd door gemeente

Bijna driekwart van de mantelzorgers is nog niet benaderd door de gemeente over veranderingen in de zorg vanaf 1 januari. In mijn eigen gemeente is niet eens bekend wie er allemaal mantelzorgt – maar overal in Nederland tasten de gemeenten in het duister. Dat kan wat worden, op 1 januari.

Veel mensen ontvangen zorg die vanaf volgend jaar overgaat van het rijk naar de gemeente, maar de kans is groot dat mantelzorgers niet weten wat er voor hen precies gaat veranderen.

logo mezzo mantelzorg

Gemeenten hebben veel mantelzorgers niet in beeld. Volgens directeur Kriens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten krijgen gemeenten hun gegevens niet van het Rijk omdat dat privacygevoelige informatie is.

Uit beeld

Mantelzorgvereniging Mezzo vindt de situatie “bizar” en noemt de houding van gemeenten te gemakkelijk. De organisatie vindt dat gemeenten actief naar een oplossing moeten zoeken. Zo kunnen gemeenten meer gegevens vinden via het gemeentelijke WMO-loket . Daar vragen veel mantelzorgers zorg aan, maar “gemeenten laten die mensen weer uit beeld verdwijnen”, terwijl wel veel mantelzorgers zich zorgen maken over de aankomende veranderingen.

Volgens Kriens van de VNG kunnen mantelzorgers terecht bij gemeentelijke steunpunten voor mantelzorgers die de afgelopen jaren zijn opgericht. Via deze steunpunten is een aantal mensen in beeld. “Maar er moet nog veel gebeuren”, geeft zij toe.

banner2
Foto (c) Claudia Otten

Onbetaald

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig onbetaald zorgen voor een familielid of bekende met een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd. Ongeveer een op de vier volwassenen doet aan deze vorm van zorgverlening.

Op maandag 10 november was de dag van de mantelzorg. Volgens Kriens gingen toen veel gemeenten de straat op om mantelzorgers te vinden. Zou het geholpen hebben?

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top