Mantelzorgers mogen dus gewoon niet meepraten

Afgelopen zaterdag het programma Kassa gezien? Het ging in deze uitzending om overbelaste mantelzorgers die geen respijtzorg vanuit hun gemeenten krijgen. Een onderwerp waar wij bij Mantelzorgelijk al geruime tijd over schrijven en veel signalen over deelden. Maar dit was ook één van de onderwerpen in ons Mantelzorg Manifest van vorig jaar. Voor dit programma hebben we veel inhoudelijke input gegeven, oproepen gedaan en ons druk gemaakt. Maar in de uitzending van zaterdag mag Liesbeth Hogendijk van Mantelzorg.nl uiteindelijk het woord doen. We mogen als ervaringsdeskundige mantelzorgers dus gewoon niet meepraten. Sorry, maar dan heb je het als programmamaker nog steeds niet helemaal begrepen.

Mogen we even iets uitleggen?

Mantelzorgers voelen zich helaas door geen enkele ‘officiële’ mantelzorgbelangenbehartiger echt gesteund. Neem Mantelzorg.nl, die beleid vertaald en vooral top-down activiteiten onderneemt. Heel anders dan wat wij bij Mantelzorgelijk doen. Mantelzorgelijk IS namelijk de doelgroep en wij vertalen de behoeften van de mantelzorger en leggen de effecten van gevoerd beleid bloot. Dat is waarom onze achterban de laatste jaren zo énorm hard groeit. Mantelzorgelijk spreekt de taal van mantelzorgers. Maar er zijn nog meer verschillen. Wist je dat Mantelzorg.nl ieder jaar een subsidie ontvangt van ruim 2,5 miljoen van het ministerie van VWS? Wist je dat daar 34 medewerkers en 18 freelancers werken? En dat de topvrouw daar ruim € 130.000 per jaar verdient? Bij Mantelzorgelijk doen we alles ‘om niet’ vanuit een diepe overtuiging en motivatie. En heel soms krijgen we een kleine bijdrage waarbij datzelfde ministerie erg terughoudend is.

Delen helpt?

Wij roepen vaak dat delen helpt. In dit geval gaat dat toch niet helemaal goed. We delen al onze inzichten, opinies en mogelijke verbeterpunten. Maar steeds vaker gaat er een ander mee aan de haal. Neem het oormerken van mantelzorggeld. Dat roepen we hier al ruim een jaar. Dat is namelijk één van de speerpunten uit ons manifest. Een manifest dat opgesteld is met input van duizenden mantelzorgers. Makkelijk scoren met ideeën van een ander, zeg!

Maar we delen ook onze verhalen, onze pijnpunten en onze emoties. Het is natuurlijk niet voor niets dat de pers bij Mantelzorgelijk terecht komt als er weer een schrijnend verhaal moet worden gefilmd of ervaringen moeten worden gedeeld in een uitzending. Wij bloggen openlijk over álles waar mantelzorgers tegenaanlopen. We geven een kijkje in de drama’s die zich steeds meer voltrekken. We leggen dus haarfijn de effecten en de impact bloot, maar zijn geen gesprekspartner in de discussie. Het lijkt wel of we mantelzorger zijn van journalistiek Nederland. Altijd klaarstaan en meehelpen, maar nooit meedelen. Dit gaan we echt stoppen!

Het gaat om zoveel meer!

Het gaat natuurlijk helemaal niet alleen over respijtzorg. Het gaat over zóveel meer. Het gaat over de positie van mantelzorgers. Over het gemak waarmee beleid gemaakt wordt, zonder directe input van mantelzorgers. Het gaat over gemeenten die verantwoordelijk zijn voor ondersteuning van mantelzorgers. En om geld van de belastingbetaler en over de enorme bedragen die door de overheid aan gemeenten wordt uitbetaald. Het gaat over de ongewenste bezuinigingen van gemeenten op hun mantelzorgposten. Over geld dat bedoeld is voor het ondersteunen van mantelzorgers en dat naar de algemene reserveposten van gemeenten verdwijnt. Het gaat uiteindelijk over het feit dat mantelzorg de sluitpost is van onze maatschappij.  Maar het gaat ook over belangenbehartigers die helemaal niet zoveel belangen behartigen en daardoor net zo schuldig zijn aan het falend mantelzorgbeleid. Want wij zijn van mening dat de problemen rond mantelzorg in Nederland niet opgelost kunnen worden door dezelfde mensen die het veroorzaakt hebben. Jammer dat de media zich hier niet wat drukker over maakt.

 

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. mijn man zit sinds 1 maand op een gesloten afdeling, er is een groot overleg OVER hem geweest, maar ik als vrouw (1ste contactverzorgende) mocht er niet bij, dat is niet GEBRUIKELIJK, maar ze weten nog niets over hem en IK wel. dus ze praten over hem en niet met hem (in dit geval mij).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top