Mantelzorgers houden recht op hun oude baan! In Duitsland…

DuitslandWerknemers die thuisblijven of in deeltijd gaan werken om een ziek familielid te verzorgen, hebben in Duitsland twee jaar het recht houden om terug te keren in hun oude baan. 

De regeling maakt het mogelijk dat ouderen langer thuis wonen, zonder dat de nadelen en de belasting voor de mantelzorgers te groot worden.

Momenteel wordt minder dan de helft van de hulpbehoevende ouderen in Duitsland door een familielid verzorgd. In 2002 was dat nog 54 procent. Traditioneel lag de last van de mantelzorg vooral op de schouders van vrouwen. Die trekken zich echter steeds meer uit de meervoudige belasting van baan, mantelzorg en eigen gezin terug. Die belasting leidt er volgens Duits onderzoek toe dat de ‘multitaskende’ mantelzorgers meer last hebben van rugpijn, burn-out en depressies dan gemiddelde Duitsers. Als het werken wordt beperkt of gestaakt tijdens de mantelzorgperiode, heeft dat natuurlijk gevolgen voor carrière en pensioen.

 

Bron: ANP, RTL nieuws

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top