skip to Main Content

Mantelzorger, hou jezelf gezond zodat je er kan zijn als dat nodig is #opinie

Inmiddels is mijn vader 2 weken geleden overleden aan de complicaties van een gebroken schouder. Ik ben heel verdrietig en mis hem enorm maar nu het nieuws meer en meer gaat over nieuwe corona gevallen en maatregelen die genomen worden, denk ik steeds vaker: Gelukkig dat hem dat niet meer kan treffen. Maar tegelijkertijd realiseer ik me natuurlijk heel goed dat dat voor velen van jullie helemaal niet geldt! Want hoe doe je dat in godsnaam? Mantelzorgen voor een kwetsbare dierbare met al dat corona geweld om je heen?

Nu corona steeds meer vat krijgt op ons land komen er logischerwijs vanuit overheid en RIVM meer adviezen. Naast zoveel mogelijk handen wassen, jezelf vrijwillig isoleren als je klachten krijgt en grote groepen mijden las ik ook het advies: Beperk het bezoek aan kwetsbare mensen en voorkom een corona-besmetting. Een onmogelijk advies voor mantelzorgers die voor een dierbare in een thuissituatie zorgen!  Als zij zich terugtrekken ontstaat namelijk een te groot gat in de essentiële zorg die zij thuis bieden. In veel gevallen zijn mantelzorgers belangrijker dan thuiszorgmedewerkers.

En nu doen zelfs de thuiszorgorganisaties in Nieuws Uur een beroep op jou:

‘Hou je zelf gezond zodat je er kan zijn als het nodig is’

Ik vind het best een begrijpelijke oproep hoor, maar heel eerlijk? Ook best een beetje naïef en zelfs wereldvreemd. Want zeg nou zelf: Is dat nou niet exact wat 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland door alle bezuinigingen in de zorg noodgedwongen al jaren doen? Mantelzorgers zijn er altijd als het nodig is want wie zorgt er anders voor onze dierbaren die steeds langer thuis moeten blijven wonen???

Mantelzorgers verliezen inkomen, banen, sociale contacten en op den duur – als de zorg thuis te zwaar blijkt – zelfs hun gezondheid vanwege de zorg voor een dierbare. Maar ondanks alles staan ze al 24/7 klaar voor hun dierbaren die vaak compleet afhankelijk van hen zijn. Ziek of gezond, zorg voor je dierbare stopt nooit, mensen van de thuiszorgorganisaties. Zo simpel is het!

Ik hoop oprecht dat er door alle rottigheid die corona met zich meebrengt ook iets positiefs uit voort zal komen: Meer begrip en waardering voor al die mensen die een groot deel van hun eigen leven aan de kant schuiven en uit eigen keuze maar toch vaker noodgedwongen zorgen voor een dierbare. Jullie dus!

Bovenop alle zorgen die jullie al hebben, komt er nu dus ook deze corona zorg bij. Ik wens jullie allemaal veel sterkte en kracht bij alles wat er komen gaat. En als er ook maar iets is dat wij van Mantelzorgelijk voor jullie kunnen doen… Laat het weten! We zien op social media genoeg mooie hulp initiatieven langskomen. Wie weet kunnen we partijen aan elkaar linken!

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X