Mantelzorgers dichter bij huis

Als je als Mantelzorger in Hengelo dichterbij degene voor wie je zorgt zou willen wonen, kan je voortaan makkelijker een mantelzorgunit in de achtertuin plaatsen. Dat is namelijk een van de voordelen van nieuwe beleidsregels die de gemeente Hengelo heeft opgesteld. Met deze nieuwe regels is het eenvoudiger om in bepaalde gevallen af te wijken van het bestemmingsplan.

“Op 1 november 2014 heeft het Rijk het Besluit omgevingsrecht gewijzigd. Hierdoor zijn er nieuwe regels van kracht die het voor de gemeente eenvoudiger maken om af te wijken van het bestemmingsplan. Ook kan er in veel gevallen een kortere procedure worden doorlopen. Een voorbeeld voor de binnenstad: een pand met bestemming ‘detailhandel’ kan binnen acht weken gebruikt worden voor ‘wonen’. Om duidelijkheid te geven over in welke gevallen de gemeente van die mogelijkheden gebruik maakt en wanneer niet, zijn door de gemeente de beleidsregels ‘Afwijkingsmogelijkheden bestemmingsplan’ opgesteld.

Minder regels
De verantwoordelijk wethouder is erg blij met deze aanpassing. ‘ Een wens uit het coalitieakkoord die het mogelijk maakt om sneller in te spelen op veranderingen in de markt.’ Het wijzigen van deze regels komt voort uit de Crisis- en Herstelwet. Door nieuwe of minder regels kunnen bouwprojecten (eerder) starten en zorgt de overheid er zo voor dat bouwbedrijven voldoende werk houden. De huidige wetswijziging is voornamelijk bedoeld om het makkelijker te maken om leegstaande kantoorpanden om te bouwen en om mantelzorg te faciliteren. Zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen.” Bron: hengelo.nl en wmo-wijzer.nl

schuurMarjolijn: : Maar wat doe je nou als er geen plek is in de achtertuin? Of als degene waar je voor zorgt alleen maar een balkonnetje heeft? Mijn vader heeft bijvoorbeeld alleen maar een schuurtje van een paar vierkante meter. En als je al zo’n unit zou kunnen plaatsen, wie zal dat dan betalen? Zeg je je eigen huis dan op?  En wonen in een kantoorpand? Met of zonder de persoon waar je voor zorgt? Ze doen nu wel heel erg hun best om (koste wat het kost) zorg-vragenden zo lang mogelijk thuis te houden zeg!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top