Mantelzorger loopt bij gemeenten tegen bureaucratie aan

Bijna een kwart van de mantelzorgers voelt zich op het gebied van wonen tegengewerkt door gemeenten of instanties. MAX-programma Hallo Nederland deed hiernaar onderzoek samen met mantelzorgorganisatie Mezzo. Het grootste deel van de ruim 1.400 ondervraagde mantelzorgers verleent zorg aan een partner of echtgenoot. Dat meldt Mezzo.

Problemen of tegenwerking

Het kabinetsbeleid is gericht op langer thuis wonen. Toch ervaart 23 procent van de mantelzorgers juist problemen of tegenwerking van gemeenten op het gebied van wonen. Van hen geeft 34 procent aan tegen problemen aan te lopen bij het aanpassen van de huidige woning op de nodige zorg. Ruim 9 procent zegt problemen te hebben bij het realiseren van een mantelzorgwoning.
Mezzo en MAX ondervroegen in totaal een groep van bijna 3.000 respondenten, waaronder een grote groep niet-mantelzorgers. 68 procent van alle deelnemers denkt in de toekomst zelf ook gebruik te moeten maken van mantelzorg, iets wat in 70 procent van de gevallen niet bespreekbaar wordt gemaakt.

“Een zorgelijk cijfer. Een voorwaarde om langer thuis te kunnen wonen is dat naasten daarbij helpen. Als die naasten er niet zijn komt langer thuis wonen in het geding”, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo.

Bron: Redactie Nationale Zorggids 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top